Algemene Onderwijsbond
Let op! Embargo tot woensdagmorgen 12 september 2007 10:30 uur.
Algemene Onderwijsbond: "Rapport is een overwinning voor het onderwijs"
Rinnooy Kan krijgt een negen
Utrecht - Een overwinning voor het onderwijs en dus voor iedereen. Zo typeert de grootste vakbond in het onderwijs het rapport Leerkracht van de tijdelijke commissie Leraren olv Rinnooy Kan dat vandaag overhandigd wordt in Den Haag aan minister Plasterk. "De regering voerde jarenlang een zes-min onderwijsbeleid en kan nu op basis van een voortreffelijke rapport een kwaliteitsslag maken."
Walter Dresscher voorzitter van de AOb: "Ik hoop dat dit rapport een ommekeer markeert in de wijze waarop wij onderwijs in Nederland benaderen. Er is te lang te licht over het vak gedacht: over het aanzien, over de beloningen, over de invloed op de samenleving. Het leraarschap is een professioneel vak, geen leuke bezigheid voor mensen die alleen goed met kinderen kunnen omgaan."
Met betere beloningen, meer carrièrekansen en meer invloed voor onderwijspersoneel op onderwijskundige processen wil de commissie het docentenvak status teruggeven. Het zijn dezelfde geluiden die de AOb jarenlang ter berde bracht. Toch wil Dresscher zich niet op de borst kloppen. "Als je echt naar de mensen in het onderwijs luistert, de leerkracht, conciërge, de teamleiders enzovoort, en dat heeft deze commissie uitstekend gedaan, dan kom je op dit resultaat uit: salarisschalen inkorten en verhogen en meer zeggenschap voor de mensen die het feitelijke primaire proces in het onderwijs vormgeven. De school moet weer meer het domein worden van de docenten en niet van de managers alleen."
Nu het ijzer heet lijkt te zijn, wil de AOb dat de politiek doorpakt en de handschoen oppakt. Er zal flink geïnvesteerd moeten worden.
Walter Dresscher:"Het lerarentekort staat voor de deur, dat is een acuut probleem. Er zijn krachtige maatregelen op korte termijn nodig om goede mensen de sector in te krijgen. En dan denk ik niet aan het verlagen van de toelatingseisen van bijvoorbeeld de Pabo. We willen juist kwaliteit en getalenteerde mensen in de klas. Je moet de eisen eerder verhogen. Daarnaast hoop ik dat de politiek maar ook de werkgevers daadkracht tonen door de voorgestelde adviezen uit het rapport te voeren."
Met dat laatste doelt de voorzitter o.a. op de cao-onderhandelingen in het onderwijs primair- en voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs en de beroeps en volwassenen educatie (bve). "Werkgevers aan de onderhandelingstafel kunnen de ogen niet langer sluiten voor de wensen van het personeel, zij zijn het kapitaal van iedere organisatie. Dat betekent investeren in professionalisering en beloning".
----------
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl