Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.

* 200606538/1
(Herziening bestemmingsplan N201 van de gemeente Amstelveen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Eerste herziening bestemmingsplan N201 van de gemeente Amstelveen. Het plan heeft betrekking op de verlegging van de N201 voor zover de weg ligt op het grondgebied van de gemeente Amstelveen. Met deze herziening wil de gemeente het bestemmingsplan N201 op onderdelen repareren. Voor het tracé is in het plan de bestemming Verkeersdoeleinden opgenomen. Enkele inwoners van Amstelveen zijn van mening dat het provinciebestuur onterecht goedkeuring heeft verleend aan de bestemming, grenzend aan hun grondgebied aan de Zijdelweg. Zij vrezen dat het verwezenlijken van de gelijkvloerse kruising van de Zijdelweg en de nieuwe N201 nadelige gevolgen zal hebben voor hun woon- en leefklimaat, omdat door de verkeerstoename de luchtkwaliteit in het gebied zal verslechteren. Ook zijn ze van mening dat de op- en afritten die zijn voorzien bij het tankstation dat naast hun perceel is gelegen, licht- en geluidshinder in hun woningen zullen veroorzaken. De zaak is op 18 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607228/1
(Bestemmingsplan "Van der Woudestraat" van de gemeente Alkmaar) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Holland van het bestemmingsplan "Van der Woudestraat" van de gemeente Alkmaar. Het plan maakt de bouw van maximaal 28 woningen met een geringe oppervlakte mogelijk aan de Van der Woudestraat in Alkmaar. In de woningen wil de gemeente vooral studenten en jongeren huisvesten. Meerdere omwonenden zijn tegen de goedkeuring van het plan. Zij vrezen dat de kwaliteit en het karakter van de omgeving worden aangetast als gevolg van het aantal toegestane woningen en de omvang ervan. Verder stellen zij dat hun zicht wordt belemmerd door de gebouwen en dat zij geluidsoverlast zullen ondervinden. De zaak is op 13 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607377/1 tot en met 200607428/1, 200609174/1 tot en met 200609176/1, 200609178/1, 200609180/1, 200609181/1, 200702366/1 en 200702367/1
(Opleggen van eis aan Amsterdamse supermarkten om koel- en vriesapparaten af te dekken)
Uitspraak over een groot aantal besluiten van Amsterdamse stadsdeelbesturen waarbij zij nadere eisen hebben gesteld aan supermarkten om energiebesparende maatregelen in hun filialen in Amsterdam uit te voeren. Het gaat om in totaal 60 filialen van supermarkten, 52 van Albert Heijn, 6 van Aldi en 2 van Dekamarkt. De stadsdeelbesturen hebben de supermarkten de nadere eis opgelegd om de koel- en vriesapparaten in de filialen van een dag- en nachtafdekking te voorzien. Voor de supermarktbranche is een 'meerjarenafspraak energie efficiency' afgesloten, waarbij het de eigen verantwoordelijkheid is van de exploitant om de besparingsdoelstellingen te halen. De gemeente heeft geconstateerd dat de gerealiseerde besparingen achterblijven en daarom op grond van het 'Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven' deze nadere eis opgelegd. Het energieverbruik van koel- en vriesapparaten maken het grootste deel uit van het totale energieverbruik van de supermarkt. De supermarkten zijn geen voorstander van een afdekking. Zij voeren aan dat de stadsdeelbesturen niet bevoegd zijn om op grond van globale en onvolledige branchegegevens supermarkten te verplichten hun koel- en vriesapparaten permanent af te dekken. Verder is volgens de supermarkten ten onrechte aangenomen dat in alle gevallen de terugverdientijd van de investeringen minder is dan vijf jaar, zoals de regels voorschrijven. Ook biedt de energiesituatie in hun filialen in Amsterdam geen rechtvaardiging om strengere eisen te stellen dan elders in het land en leidt deze verscherping slechts tot concurrentievervalsing, aldus de supermarkten. Volgens hen wordt ten slotte door het afdekken een ontoelaatbare inbreuk gemaakt op hun winkelformule, op grond waarvan alle supermarktbedrijven zich onderling van elkaar onderscheiden. De zaak is op 26 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607807/1
(Bestemmingsplan "Groningen Airport Eelde voorterrein" van de gemeente Tynaarlo)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Groningen Airport Eelde voorterrein" van de gemeente Tynaarlo. Het plangebied ligt ten zuiden van de bebouwde kom van Eelde-Paterswolde. Met het bestemmingsplan wordt beoogd een juridisch kader te scheppen voor het bestaande gebruik en de toekomstige ontwikkelingen op het voorterrein van de luchthaven. Deze zaak is een vervolg op een eerdere procedure bij de Raad van State. In oktober 2003 heeft de Raad van State een deel van het vorige goedkeuringsbesluit vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200205094/1 is te lezen op deze site. Het deel dat de Raad van State heeft vernietigd, is na de uitspraak hersteld door de provincie. Daartegen is wederom beroep ingesteld. De zaak is op 13 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608606/1 tot en met 200608608/1, 200608610/1 tot en met 200608623/1, 200700271/1, 200700274/1, 200700277/1, 200700279/1, 200700280/1, 200700282/1, 200700502/1 tot en met 200700505/1, 200700803/1, 200700805/1 tot en met 200700808/1 (Opleggen van eis aan supermarkten in regio IJmond om koel- en vriesapparaten af te dekken)
Uitspraak over een groot aantal besluiten van de Milieudienst IJmond en het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort waarbij zij nadere eisen hebben gesteld aan supermarkten om energiebesparende maatregelen in hun filialen uit te voeren. Het gaat om in totaal 32 filialen van supermarkten in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen en Zandvoort: 12 Deka supermarkten, 5 van Albert Heijn, 6 Vomar supermarkten, 4 Deen supermarkten en 5 van Aldi. De supermarkten hebben de nadere eis opgelegd gekregen om de koel- en vriesapparaten in de filialen van een dag- en nachtafdekking te voorzien. Voor de supermarktbranche is een 'meerjarenafspraak energie efficiency' afgesloten, waarbij het de eigen verantwoordelijkheid is van de exploitant om de besparingsdoelstellingen te halen. De Milieudienst en de gemeente hebben geconstateerd dat de gerealiseerde besparingen achterblijven en daarom op grond van het 'Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven' deze nadere eis opgelegd. Het energieverbruik van koel- en vriesapparaten maken het grootste deel uit van het totale energieverbruik van de supermarkt. De supermarkten zijn geen voorstander van een afdekking. Zij voeren aan dat de Milieudienst en de gemeente niet bevoegd zijn om op grond van globale en onvolledige branchegegevens supermarkten te verplichten hun koel- en vriesapparaten permanent af te dekken. Verder is volgens de supermarkten ten onrechte aangenomen dat in alle gevallen de terugverdientijd van de investeringen minder is dan vijf jaar, zoals de regels voorschrijven. Ook biedt de energiesituatie in hun filialen in de regio Rijnmond geen rechtvaardiging om strengere eisen te stellen dan elders in het land en leidt deze verscherping slechts tot concurrentievervalsing, aldus de supermarkten. Volgens hen wordt ten slotte door het afdekken een ontoelaatbare inbreuk gemaakt op hun winkelformule, op grond waarvan alle supermarktbedrijven zich onderling van elkaar onderscheiden. De zaak is op 26 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700615/1
(Weigering verklaring omtrent het gedrag voor inwoner van Amsterdam)
Uitspraak over de weigering door de minister van Justitie om een verklaring omtrent het gedrag te verlenen aan een inwoner van Amsterdam ten behoeve van de aanvraag van een chauffeurspas van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag. De inwoner wil zijn werk van taxichauffeur uitoefenen. De minister heeft de verklaring niet afgegeven, omdat de persoon onherroepelijk is veroordeeld voor bedreiging, mishandeling, economische delicten en vernielingen en hij een aantal snelheidsovertredingen heeft gepleegd. De inwoner is het daar niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 20 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700618/1
(Goedkeuring wijzigingsplan "Aarpark" van de gemeente Ter Aar) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland van het wijzigingsplan "Aarpark" van de gemeente Ter Aar. Het plan is een wijziging van het geldende bestemmingsplan "Aardam" en maakt woningbouw mogelijk op een deel van de sportvelden aan de Hoogerheijdestraat. Het gaat om 50 woningen. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen het goedkeuringsbesluit. Zij zijn van mening dat het wijzigingsplan in strijd is met de zogenoemde wijzigingsregels in bestemmingsplan. Die regels, over onder meer het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid, de benodigde waterberging en geldende parkeernormen, zijn volgens de omwonenden door de gemeente niet in acht genomen. Zij zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701253/1
(Bouwvergunning voor uitbreiding hotel Mercure aan Stationsplein Breda)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor het veranderen en vergroten van een hotel aan het Stationsplein in Breda. Het gaat om een uitbreiding van hotel Mercure met een gebouw met vier verdiepingen, waarin 48 kamers moeten worden gerealiseerd. De Stichting Stationskwartier is van mening dat de bouwvergunning niet had mogen worden verleend, omdat de uitbreiding leidt tot aantasting van het straatbeeld en tot parkeerproblemen voor de omgeving. Zij heeft hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De zaak is op 6 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701301/1
(Verzoek om openbaarmaking documenten Justitie door Stichting Eurowatch)
Uitspraak over de afwijzing door de minister van Justitie van het verzoek om openbaarmaking van een jaarplan van 2004 van de Directie Internationaal Strafrechterlijke Samenwerking en Drugsbeleid van het ministerie. De Stichting Eurowatch heeft dat verzoek gedaan. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari 2007 een eerder beroep van Eurowatch tegen de afwijzing gegrond verklaard. De minister van Justitie is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens de minister is hij op grond van de Wet openbaarheid van bestuur niet gehouden het jaarplan openbaar te maken, omdat het volgens hem een stuk is dat interne werkafspraken bevat en het geen bestuurlijke aangelegenheid is. De zaak is op 2 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701701/1
(Kapvergunning voor 40 bomen op sportcomplex Toeg en Vras Rotterdam)
Uitspraak over de vergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek heeft verleend aan de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam om 40 bomen te rooien. Deze bomen, waaronder essen, elzen, wilgen en berken, staan op het sportcomplex Toeg en Vras aan de Weegbreestraat in Rotterdam. Volgens de deelgemeente zijn ze te hoog in verband met de aanvliegroute van Rotterdam Airport. In de vergunning is een herplantplicht van 40 bosheesters opgenomen. De Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik is het niet mee eens met de kapvergunning en komt in hoger beroep bij de Raad van State. In februari 2007 heeft de rechtbank in Rotterdam een eerder beroep van de stichting tegen de kapvergunning ongegrond verklaard. De zaak is op 22 augustus van dit jaar op zitting behandeld.