Persbericht

Beldienst Masterplan Phytophthora stopt per 13 september 2007

De waarschuwingsdienst van het Masterplan Phytophthora waarbij aardappeltelers automatisch via telefoon, sms of fax gewaarschuwd worden voor een phytophthora-kansrijke periode in hun regio is per 13 september gestopt in verband met einde groeiseizoen.

Doel van het Masterplanproject (geïnitieerd door de telers zelf) is om aardappeltelers voor een komende (binnen 24 uur) phytophthora-kansrijke periode te waarschuwen, zodat ze daarmee rekening kunnen houden bij de bestrijding van de aardappelziekte.

Er zijn dit seizoen via de waarschuwingsdienst in totaal 115.000 berichten verstuurd naar de aardappeltelers, wat neer komt op gemiddeld 15 berichten per teler. De eerste waarschuwing werd op 8 mei verstuurd en de laatste op 10 september. 2007 was een hectisch jaar voor de phytophthora bestrijding, ondanks het vroege en droge voorjaar. De eerste infectiekansen traden op in de tweede week van mei en volgden elkaar daarna snel op. Vooral het vochtige weer in juni en juli resulteerde in veel infectiekansen. In "normale" Phytophthorajaren (2003 en 2005) worden er ongeveer 90.000 berichten verstuurd, dit teeltjaar waren er duidelijk meer infectiemomenten. Daarnaast waren de spuitbare dagen door deze regenachtige omstandigheden ook beperkt, waardoor soms alle zeilen bijgezet moesten worden. Verder zijn de aardappelen vroeger begonnen met afsterven waardoor de Masterplan beldienst eerder stopt dan voorgaande jaren.

Naast de meldingen die betrekking hadden op het Phytophthora infectiegevaar zijn er ook een tweetal waarschuwingen verstuurd over de aanpak van afvalhopen en opslagplanten.

Dat de beldienst stopt betekent niet dat er zich geen kritieke perioden meer voordoen. Zolang er sporen aanwezig zijn kunnen (nog) groene delen van de plant maar ook knollen (via inregenen van de sporen) geïnfecteerd worden. Het blijft dus oppassen.

Via internet kunnen telers nog steeds de actuele phytophthora situatie voor hun regio bekijken via www.kennisakker.nl (klik op het masterplanlogo).


Noot voor de redactie /

Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie