Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


De Bijlmermeer daagt studenten uit

Zes studenten van de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam kregen de vraag een eigentijds ontwerp te maken voor de Bijlmer. Hun unieke en bijzondere antwoord is vanaf 12 tot en met 28 september 2007 te zien in het Informatiecentrum van stadsdeel Zuidoost.

Toen de ontwerpen van de nieuwbouwwijk Bijlmermeer in de 60-tiger jaren van de vorige eeuw nog op de tekentafel lagen, werd er al veel over gesproken. De grootschalige opzet, de bouwblokken die vanuit de lucht op honingraten leken, de scheiding van wonen, werken en verkeerssoorten waren uniek en aanleiding tot heftige debatten.

In 1992 werd een grote vernieuwingsoperatie gestart. De actiegebieden Ganzenhoef, Kraaiennest en Amsterdamse Poort zijn en worden getransformeerd met behulp van nieuwe van elkaar verschillende stedenbouwkundige concepten.

In 2006 kregen studenten van de Academie van Bouwkunst te Amsterdam de Bijlmermeer als ontwerpopgave. Niet gehinderd door de beperkingen van de dagelijkse praktijk leidde dat tot verschillende opmerkelijke stedenbouwkundige en landschappelijke uitwerkingen.

Op basis van historisch onderzoek wordt onder meer voorgesteld de Bijlmermeer weer vol te laten lopen met water, de samenhang gezocht tussen de verschillende buurten en wordt de ontsluitingsstructuur bewerkt en van nieuwe betekenissen voorzien.

Joop de Haan, directeur projectbureau vernieuwing Bijlmermeer verricht de opening op woensdag 12 september om 16.00 uur.

Het inspirerende werk van de bouwkundestudenten is te zien van 12 september 2007 tot en met 28 september 2007 in het Informatiecentrum van het stadsdeelkantoor Zuidoost aan het Anton de Komplein 150.