Persbericht Wereld Natuur Fonds 12 september 2007
Rode Lijst IUCN van bedreigde soorten wéér langer
Wereld Natuur Fonds vreest verdere aantasting leefgebieden bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is verontrust over de snelheid waarmee dier- en plantensoorten uitsterven. Uit de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten, die de overkoepelende organisatie van grote natuurbeschermingsorganisaties IUCN vandaag heeft gepubliceerd, blijkt dat de piek nog niet is bereikt. Er zijn 185 soorten aan de lijst toegevoegd die met uitsterven worden bedreigd. Daarbij speelt de aantasting van het leefgebied van veel soorten een cruciale rol. Het WNF richt zich concreet op behoud en herstel van die leefgebieden, en beschouwt de IUCN-lijst als een betrouwbare referentie.
Nederland speelt een cruciale rol bij het teloorgaan van de leefgebieden van planten en dieren door onze belangrijke positie rol als handelsland. Zo is Nederland bijvoorbeeld de op een na grootste importeur van soja. Die soja wordt voor het overgrote deel verbouwd op grond die oorspronkelijk leefgebied was voor planten en dieren. Het regenwoud in de Amazone, dat de grootste biodiversiteit ter wereld biedt, wordt met een enorme snelheid (4 voetbalvelden per minuut) gekapt om te voorzien in de groeiende behoefte aan landbouwgrond.
De behoefte aan hout en vis betekent een directe aanslag op belangrijke leefgebieden voor bijzondere soorten dieren en planten. Ook in die sectoren is Nederland stevig aanwezig: we horen bij de grootste importeurs van niet duurzaam hout en niet duurzaam gevangen vis.
Daarnaast zijn er ook directe aantastingen van het leefgebied van bedreigde soorten waar de oorzaak een stuk complexer ligt dan het rechtstreeks benutten voor economische doelen. Het meest actuele voorbeeld is Congo, waar het oplaaiende geweld in en rond het Virunga Nationaal Park op dit moment het lot bepaalt van ongeveer 150 van de nog resterende 700 berggorilla's. De parkwachters zijn gevlucht, en het is volkomen onduidelijk wat er met de dieren is gebeurd.
De druk op het Virunga-park was al groot door de behoefte aan brandstof (vooral houtskool) bij de lokale bevolking. Door de vluchtelingenstroom is niet meer te voorkomen dat mensen de beschermde bossen intrekken. Het WNF probeert op dit moment samen met vluchtelingenorganisatie UNHCR de situatie voor de vluchtelingen te verbeteren en het leefgebied van de ernstig bedreigde gorilla's veilig te stellen.
/////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland