Gemeente Medemblik

In Beraad

De gemeenteraad
De gemeenteraad is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de gemeente. De raad bepaalt het beleid van de gemeente en controleert de uitvoering daarvan door de burgemeester en wethouders. De raadsleden komen maandelijks bij elkaar tijdens de openbare raadsvergadering, onder leiding van de burgemeester.

Raadsvergadering 10 september 2007
Onder belangstelling van een kleine 30 toeschouwers opende burgemeester Van Eijk zijn eerste openbare raadsvergadering. Twee onderwerpen van de agenda worden hieronder toegelicht.

Televisie uitzending raadsvergaderingen
In het verleden waren de raadsvergaderingen van de voormalige gemeente Medemblik rechtstreeks te volgen via kabeltelevisie. Om technische redenen is dit op enig moment gestopt. De huidige gemeenteraad heeft het college verzocht de mogelijkheden na te gaan om de vergaderingen weer op televisie uit te zenden. Het voorstel dat het college hiervoor heeft gedaan, werd door de raad goedgekeurd. De verwachting is dat de televisie uitzendingen eind 2007 worden hervat.

De raad juicht deze ontwikkeling toe. Ook de burgers die niet in de gelegenheid zijn de openbare vergadering bij te wonen, hebben dan de mogelijkheid de vergadering te volgen. Bovendien kan de burger ervoor kiezen slechts een aantal onderwerpen te volgen, zonder daarvoor de hele vergadering aanwezig te moeten zijn. Het brengt de burgers en hun gekozen volksvertegenwoordigers binnen de gemeente weer dichter bij elkaar.

Nieuwe starterslening koopwoning per 1 oktober
De voormalige gemeente Medemblik verstrekte startersleningen voor koopwoningen. Dat wil zeggen dat de gemeente financiële ondersteuning bood aan mensen met een laag inkomen die voor de eerste keer een eigen woning kochten. Het college heeft de raad een voorstel gedaan het verstrekken van startersleningen in de nieuwe gemeente Medemblik voort te zetten en de bepalingen hiervoor vast te stellen. De raad reageerde enthousiast op het voorstel, het voorstel werd dan ook unaniem door de raad gesteund.

De nieuwe starterslening koopwoning treedt in werking op 1 oktober 2007. De uitvoering is ondergebracht bij SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten).

Wat is een starterslening koopwoning?
De starterslening is een aanvullende lening bovenop de reguliere lening om de aankoop van een eerste huis mogelijk te maken. Er zijn in de praktijk dus twee hypothecaire geldleningen:
- de 1e hypotheek bij de bank

- de 2e hypotheek bij SVn

De 2e hypotheek is de starterslening. Hiervoor geldt dat de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te worden betaald. Om de 3 jaar vindt een hertoets plaats. Dan wordt beoordeeld of het inkomen zodanig is gestegen, dat de rente en aflossing wel kunnen worden betaald.

De regels
Eerst moeten andere mogelijkheden worden benut, bijv. de koopsubsidie van het ministerie van VROM (zie toelichting hieronder). Als geen andere mogelijkheden beschikbaar zijn, kan een starterslening worden aangevraagd.
De starterslening geldt voor woningen die niet méér kosten dan 175.000 (excl. verwervingskosten). De lening incl. 12 % verwervingskosten wordt maximaal
196.000.
De maximale hoogte van de starterslening is 20 % van 196.000 = 39.200 Een starterslening wordt niet verstrekt voor recreatiewoningen.

Op is op
Voor de uitvoering van de regeling is een beperkt budget beschikbaar. Als het budget is verbruikt, kunnen helaas geen startersleningen meer worden verstrekt.

Koopsubsidie
Koopsubsidie is een rijksregeling. De koper ontvangt een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten. De hoogte van de subsidie hangt af van het inkomen en de hoogte van de lening.
De woning mag volgens de voorwaarden van koopsubsidie niet meer dan 158.850 kosten (excl. verwervingskosten); de totale lening mag niet hoger zijn dan 171.558. Koopsubsidie mag niet worden gecombineerd met een starterslening.

Door koopsubsidie als voorliggende voorziening aan te merken, wordt het bereik van de starterslening beperkt tot woningen tussen 158.851 en 175.000.

Vragen?
Nadere informatie over de regeling kunt u opvragen bij de heer Leon Elsten, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Medemblik, tel. 0229 54 80 15.

De volgende raadsvergadering wordt gehouden op maandag 8 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis in Midwoud, Korteling 1. Belangstellenden die gebruik willen maken van de sprekershoek kunnen zich aanmelden bij de raadsgriffier, de heer N. van Wijk, telefoonnummer (0229) 5 48 282 of per e-mail naar griffie@medemblik.nl.

U bent van harte welkom!

© Gemeente Medemblik Disclaimer & Copyright