Kan Aspirine(R) een eerste hartinfarct of beroerte voorkomen?
12/09/2007 14:54
Bayer BV
Bayer HealthCare wil het bewijs hebben:
Kan Aspirine(R) een eerste hartinfarct of beroerte voorkomen?
Een van de grootste studies ooit moet de kennis van de levensreddende werking van acetylsalicylzuur bij hart- en vaatziekten vergroten
Om wetenschappelijk te kunnen onderbouwen dat acetylsalicylzuur al een eerste hartinfarct kan voorkomen, start Bayer HealthCare nu de ARRIVE-studie (Aspirin to Reduce Risk of Initial Vascular Events), een van de grootste klinische onderzoeken die ooit op dit gebied zijn uitgevoerd.
Leverkusen, 3 september 2007 - Wereldwijd nemen miljoenen mensen dagelijks Aspirine(R) om het risico op een herhaald hartinfarct of beroerte te beperken. Voor de preventie van vaatafsluitingen is de werkzame stof van de kleine witte tablet, acetylsalicylzuur (ASS), al wereldwijd erkend als gouden standaard. Ook wordt de toepassing van de stof bij primaire profylaxe onderzocht: of acetylsalicylzuur al een eerste hartinfarct kan voorkomen moet nu door een nieuw onderzoek wetenschappelijk onderbouwd worden. Onder de naam ARRIVE (Aspirin to Reduce Risk of Initial Vascular Events) start Bayer HealthCare een van de grootste klinische studies die ooit op dit gebied zijn uitgevoerd.
In een tijdsbestek van vijf jaar zullen onderzoekers onder leiding van professor J. Michael Gaziano van het Brigham and Women's Hospital in Boston, VS, ongeveer 12.000 patiënten in vijf Europese landen op cardiovasculaire risico's onderzoeken. Hun doel: op een brede internationale basis het belang van laaggedoseerde Aspirine(R) bij de primaire profylaxe wetenschappelijk aan te tonen. "Veel mensen die niet door een cardiovasculair voorval zijn belast zouden van de preventieve eigenschappen van acetylsalicylzuur kunnen profiteren", aldus professor Gaziano.
"Als de studie de verwachte resultaten toont, zou de brede inzet van Aspirine(R) jaarlijks tienduizenden hartinfarcten en beroertes kunnen voorkomen en daarmee de kosten voor de gezondheidszorg aanzienlijk beperken", aldus dr. Wes E. Cetnarowski, Senior Vice President van het ressort Global Research & Development van de Division Consumer Care van Bayer HealthCare die gevestigd is in de VS. De reden: hart- en vaatziekten zijn uitgegroeid tot doodsoorzaak nummer een. Op dit moment staan hartinfarct en beroerte helemaal bovenaan in de trieste statistieken. De World Health Organization (WHO) schat dat jaarlijks 17,5 miljoen mensen aan een hart- of herseninfarct overlijden. Dat is ongeveer een derde van alle sterfgevallen. De gevolgen voor de gezondheidszorg zijn groot. Alleen al in Europa is in 2006 voor de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen naar schatting 169 miljard Euro uitgegeven. De ARRIVE-studie moet de werkzame stof van Aspirine(R) nog doelgerichter toegankelijk maken voor de patiënten om de opmars van hart- en vaatziekten wereldwijd tegen te gaan.
Meerdere studies hebben al aangetoond dat een lage dosis van de werkzame stof van Aspirine(R) het risico op een eerste hartinfarct bij patiënten met hoog cardiovasculair risico al met 32 procent kan beperken. Ook de Women's Health Study, waarbij 40.000 vrouwen vanaf een leeftijd van 45 jaar tien jaar lang werden gevolgd, heeft de werkzaamheid van acetylsalicylzuur aangetoond. Het risico om een eerste beroerte door te maken daalde significant met 17 procent. Bij vrouwen ouder dan 65 daalde het risico op een eerste hartinfarct met 34 procent. Bij patiënten met meerdere risicofactoren wordt in de richtlijnen van de internationale vakkringen al aanbevolen laaggedoseerd acetylsalicylzuur voor te schrijven. Tot deze risicofactoren behoren een hoge bloeddruk, familiaire belasting, diabetes, zwaarlijvigheid en hoge waarden van bloedlipiden. Vanwege de zeer gunstige verhouding tussen nut en risico is de dagelijks in te nemen, laaggedoseerde stof als beproefd en kostenbesparend geneesmiddel al in meer dan 30 landen goedgekeurd ter voorkoming van een eerste hart- of herseninfarct.
ARRIVE is wereldwijd een van de grootste studies waaraan patiënten met gematigd risico op hart- en vaatziekten deelnemen. De studie eindigt wanneer een voldoende aantal cardiovasculaire voorvallen ter beoordeling beschikbaar zijn gekomen. De experts gaan uit van een onderzoeksduur van vijf jaar. Naast de VS nemen de landen Duitsland, Italië, Spanje en Engeland aan het internationale onderzoek deel.