PvdA Europees parlement


'ECB moet meer doen dan alleen puinruimen'

12 september 2007

Ieke van den Burg Het toezicht op financiële markten verder uitbreiden en verbeteren is wellicht een goede optie, zei ECB-bankvoorzitter Jean-Claude Trichet vandaag in een spoeddebat met het Europees Parlement over de crisis op de financiële markten. Volgens Ieke van den Burg (PvdA-EP) is nu duidelijk aangetoond dat er een gebrek aan transparantie en samenwerking is.

Van den Burg: "Het is goed dat de ECB de crisis in de hand heeft gehouden door extra goedkoop geld uit te lenen, maar zo kunnen we niet doorgaan." Deze crisis toont aan dat de Europese Centrale Bank een grotere preventieve rol moet krijgen en meer transparantie moet afdwingen over hoe de risico's van allerlei nieuwe financiële producten afgedekt zijn. "Twee miljoenen Amerikanen kunnen hun goedkope hypotheek niet meer betalen, maar wij weten nu niet in welke pensioen- of andere beleggingen die risico's verstopt zitten", aldus Van den Burg.

Trichet bekende dat sommige investeerders te makkelijk tot actie overgaan, zonder de achterliggende risico's te kennen van de producten waarin ze investeren. Van den Burg: "En dan weet je dus nooit waar het volgende dominosteentje omvalt".