Gemeente Schiedam


September

Piet Sanders ontwierp meer dan alleen woningen

12 september 2007

Wie achter het stadhuis de Ooievaarsteeg in wandelt, kan twee mooie gevelstenen opvallen. In de zijmuur van café De Ooievaar zijn twee terracotta afbeeldingen aangebracht met elk daarop niet Café de Ooievaar met één van de terracotta gevelstenen. (foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief) wat je zou verwachten- ooievaars maar pelikanen

Een verklarend bordje ontbreekt, maar de herkomst van de twee stenen en wat geschiedenis verklaren ook de afbeelding. De pelikanen spreiden beschermend hun vleugels uit over hun jongen, net zoals de leiders van het weeshuis waar deze stenen de ingang sierden dat behoorden te doen. In de middeleeuwen is het beeld ontstaan van de pelikaan als voorbeeld van zorg, daar deze niet zou schuwen diens eigen kinderen met zijn bloed te voeden. Nu is het niet meer zo bekend, maar eeuwenlang was de symboliek van de offervaardige vogel net zo vanzelfsprekend als die van de vredesduif.

Fotobijschrift: Eén van de gevelstenen die de sloop overleefden. De tableaus werden in 1928 gemaakt door W.C. Brouwer. (Foto: J.F.H. Roovers, Skopeo beeldnummer: 5248).

Het weeshuis in kwestie was het tweede gebouw van het voormalig Hervormd Weeshuis aan de Lange Achterweg, oftewel het Tehuis voor Weezen en Halfweezen. In 1927 ontworpen door Piet Sanders, de architect waar het Gemeentearchief op de open dag van het Gemeentearchief op zaterdag 6 oktober eer aan bewijst.

Het door Sanders ontworpen gedeelte werd in 1974 grotendeels gesloopt. Helaas, want wie de fotos bekijkt ziet meteen dat de architect zich van zijn beste kant heeft kunnen laten zien. In de opdracht aan Sanders hadden de regenten gesteld eenige versiering zou echter wel gewenscht zijn hetgeen niet aan dovemansoren was gericht. De inrichting was helemaal afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen voor jongens en meisjes. Elk vertrek was voorzien van herkenbare symbolen, er waren prachtige glas-in-lood ramen en zelfs de beëindigingen van de trapleuningen hadden symbolisch houtsnijwerk. Schiedammers die nog herinneringen aan het tehuis hebben, worden van harte uitgenodigd die met het Gemeentearchief te delen. Wellicht kunnen we er in de tentoonstelling gebruik van maken! Ook alle andere verhalen, fotos of ervaringen met of over Sanderswoningen zijn welkom. Op die manier willen we Sanders invloed op (wonen in) de stad verduidelijken. Veel van de woningen en gebouwen die zo kenmerkend zijn in Schiedam, zijn immers ontwerpen van Piet Sanders. Bijvoorbeeld de vele woningen van Woningbouwvereniging Volkshuisvesting in de Gorzen. Denk aan de Rhoonsestraat, de Klaaswaalse-, Maasdamse- en Nieuwe Maasdamsestraat of de Brielse-, Heenvlietse-, Voornse en Geervlietsestraat, de Havendijk, de Abbenbroekstestraat en ga zo maar door. Zonder Sanders zou de wijk er onvoorstelbaar anders uitzien!

Eén van de gevelstenen die de sloop overleefden. De tableaus werden in 1928 gemaakt door W.C. Brouwer. (Foto: J.F.H. Roovers, Skopeo beeldnummer: 5248) Naast rijtjeshuizen ontwierp Sanders ook villas, bedrijfs- en winkelpanden en velerlei andere gebouwen. Deze diversiteit komt naar voren in de tentoonstelling en uw verhalen kunnen daarbij helpen! Dus woont u in een huis van Sanders of heeft u er in een gewoond, geleerd, of gewerkt? Neem even contact op met het Gemeentearchief!

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Fotobijschrift: Café de Ooievaar met één van de terracotta gevelstenen. (foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief)

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.