GGD Midden Nederland


11 september 2007

GGD-onderzoek wijst hoog alcoholgebruik onder jongeren uit

Zeist, 11 september 2007 ­Jongeren drinken grote hoeveelheden alcohol en gaan ook steeds jonger alcohol drinken. Dit is een landelijke trend en kwam tevens naar voren uit het GGD onderzoek dat afgelopen maanden in de gemeenten Woerden, Wijk bij Duurstede, De Ronde Venen, Montfoort en Oudewater is gehouden. 1355 jongeren vulden hiervoor via internet een vragenlijst in over de hoeveelheid alcohol en drugs die zij nuttigen. Daarnaast zijn er ook interviews gehouden met sleutelfiguren. De gemeenten zijn nu druk met het maken van plannen om het alcohol en drugsgebruik aan te pakken.

Onderzoeksmethode
Het onderzoek richt zich op jongeren tussen de 12 en 25 jaar, die woonachtig zijn in de deelnemende gemeenten. De focus van het onderzoek richt zich voornamelijk op de oudere groep jongeren, vanwege landelijke trends zoals binge-drinken (het drinken van grote hoeveelheden alcohol bij één gelegenheid) en omdat onder deze jongeren nog weinig onderzoek omtrent genotmiddelengebruik is verricht in de regio Midden- Nederland. Het onderzoek bestond uit interviews met sleutelfiguren (zoals politie, onderwijs, jongerenwerk) en een digitale enquête onder jongeren (16+).

Belangrijkste resultaten
De resultaten van het onderzoek geven aan dat het alcoholgebruik in de vijf gemeenten niet onder doet voor het landelijke gebruik. Belangrijke signalen voor de gemeenten zijn de grote hoeveelheden alcohol die gebruikt worden en dat jongeren steeds jonger beginnen met drinken. De situatie ten aanzien van het drugsgebruik is over het algemeen niet alarmerend in de vijf gemeenten. Dat betekent niet dat er niets aan de hand is. Daarom zijn de meeste gemeenten al aan de slag met een plan van aanpak.

Gemeenten aan de slag!
Het onderzoek is onder andere bedoeld voor gemeenten om extra richting te geven aan hun verslavingsbeleid. Binnen de deelnemende gemeenten zijn lokale werkgroepen actief die aan de hand van de resultaten een preventieaanpak gaan vormen én inzetten. GGD Midden-Nederland adviseert o.a.:

- Voorlichting aan jongeren, aan ouders op scholen of binnen jongerenwerk;
- Deskundigheidstrainingen aan scholen, huisartsen en andere intermediairs, zodat ze de alcohol- en drugsproblematiek beter kunnen herkennen;
- Gemeenten kunnen meer aan reglementering doen, zoals sancties of controle binnen horeca en sportverenigingen;

- Strenge controle op alcoholverkoop aan jongeren onder de 16 jaar.


---- --