Provincie Limburg

Persberichten

30 miljard nodig om Limburg 'weerbaar' te houden Rapport Limburg TransforMEERt

Gedeputeerde Staten en de Limburgse woningcorporaties presenteerden vandaag het rapport Limburg TransforMEERt. Het is een onderzoek naar de maatschappelijke opgave in de komende tien jaar voor de Limburgse woningcorporaties. Uit het rapport blijkt dat in die periode circa 30 miljard euro nodig is om het woon- en leefklimaat in Limburg vitaal, aantrekkelijk en duurzaam te houden en de gevolgen van de structurele bevolkingsdaling in Limburg op te vangen.

Gedeputeerde Staten en de Limburgse woningcorporaties gaven opdracht tot een dergelijk onderzoek omdat Limburg meer dan enige andere provincie in Nederland, te maken heeft met structurele bevolkingsdaling, vergrijzing en ontgroening. Daarnaast heeft de grensligging tot gevolg dat koopkrachtige burgers over de grens gaan wonen.

Bureau RO-groep heeft becijferd dat 25 miljard nodig is om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in de Limburgse wijken en buurten op peil te houden en/of te brengen.
De extra investeringen als gevolg van de specifiek Limburgse situatie worden geschat op 5 à 6 miljard euro. Dit bedrag is nodig om de Limburgse woningvoorraad versneld aan te passen aan de veranderende behoeften en anderzijds verder verbreed in te zetten om tegemoet te komen aan de sociale en economische behoeften in wijken, zoals brede scholen, sociaal-culturele voorzieningen en zorgcentra.

Groot aantal prioritaire wijken en buurten
In de komende tien jaar is in Limburg sprake van een groot aantal wijken en buurten die vanwege de specifieke opgave in Limburg extra aandacht en investeringen vergen. Deze wijken en buurten, waarvan een aantal extra hard wordt getroffen door de bevolkingskrimp, scoren negatief op aspecten als bevolkingssamenstelling, leeftijd en herkomst, werkloosheid, inkomen en opleiding, veiligheid en overlast, en verloedering van woning en woonomgeving. Dit geeft aan dat de situatie in Limburg wezenlijk anders is dan de lijst van 40 wijken, die onlangs door het Rijk is vastgesteld, suggereert. Volgens deze lijst liggen slechts twee kwetsbare wijken in Limburg. Vanuit de bevolkingskrimp beredeneerd is de aanpak van wijken en buurten in Parkstad Limburg urgent, gevolgd door Sittard-Geleen, Maastricht, Midden-Limburg en tot slot Noord-Limburg.

Inzet van de Limburgse woningcorporaties
Gelet op de inhoud en omvang van de maatschappelijke opgave in Limburg zijn vele partijen nodig bij de uitvoering en realisatie ervan. In de eerste plaats de gemeenten als regisseurs van de maatschappelijke opgave op lokaal niveau. Daarnaast de woningcorporaties, vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en bezit in de wijken en buurten. Echter ook inzet en investeringen van het Rijk, de Provincie, de zorg- en onderwijsinstellingen en marktpartijen zijn hard nodig om de opgave succesvol te kunnen uitvoeren.

In het rapport is het aandeel becijferd dat de Limburgse woningcorporaties zouden moeten bijdragen aan de eerder genoemde 25 miljard. Dit komt neer op 8 miljard euro. De versnelling van de transformatie vergt vervolgens een extra bijdrage van 1 miljard euro. Nog eens 1 miljard euro is nodig ter ondersteuning van het verbredingsprogramma. In totaal zou de bijdrage van de corporaties in de Limburgse opgave uitkomen op 10 miljard euro in de komende tien jaar.

Onderzocht is of de corporaties deze last kunnen dragen. Hieruit blijkt dat naast hun reguliere investeringsprogramma van 7 miljard, ruimte hebben om rond de 1 à 1,5 miljard extra te investeren in de Limburgse opgave. Daarmee zetten zij hun maatschappelijk bestemd vermogen tot het uiterste in. De mogelijkheid om daar bovenop nog een programma van verdere verbreding te realiseren, lijkt erg beperkt. Deze conclusies gelden overigens voor de Limburgse corporatiesector als geheel, want de onderlinge verschillen zijn groot. De in het verleden opgepakte onderlinge solidariteit tussen corporaties, geeft echter vertrouwen dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn.

Invloed rijksbeleid
Het investeringsvermogen van de Limburgse woningcorporaties, zoals hierboven geschetst, kan ernstig beperkt worden als gevolg van een aantal maatregelen op rijksniveau. In het bijzonder gaat het daarbij om het inflatievolgend huurbeleid en recentelijk het voornemen van minister Bos om een rijksheffing aan de corporaties op te leggen en de maatregel van integrale vennootschapsbelasting. Worden deze plannen doorgezet, dan grijpt dit substantieel in op de investeringsruimte van de Limburgse corporaties. Naast de extra investeringen die de woningcorporaties willen doen voor de specifiek Limburgse opgave, komt ook het bestaande investeringsprogramma van de woningcorporaties onder druk te staan.
Deze zorgen zijn begin augustus middels een brief van de Provincie en de woningcorporaties onder de aandacht van minister Vogelaar gebracht.

Duidelijk is dat de opgave in Limburg zodanig omvangrijk en complex is dat samenwerking en bundeling van krachten binnen en tussen partijen voorwaarde is om de opgave te verwezenlijken. De specifieke omstandigheden van Limburg vragen nu om daadkracht, snelheid en actiegerichtheid van alle betrokken partijen. Het rapport Limburg TransforMEERt biedt een basis om de komende periode in overleg te treden met gemeenten, het Rijk, zorg- en onderwijsinstellingen en marktpartijen over de invulling en uitwerking van de maatschappelijke opgave in Limburg.

Het rapport 'Limburg TransforMEERt' vindt u in zijn geheel op: www.limburg.nl/ruimte/, klik op 'Bouwen en Wonen'.

11-9-2007 15:01