Gemeente Oirschot

Aantal jonge alcoholslachtoffers in de regio alarmerend hoog

Uit onderzoek blijkt dat de medische diensten in de regio Zuidoost-Brabant dit voorjaar in twee maanden tijd 172 alcoholgerelateerde ongevallen en verwondingen onder jongeren in de weekendnachten kregen te verwerken. Opvallend hoog was het aantal alcoholvergiftigingen waarvan er 24 werden geregistreerd, waaronder zes jongeren tussen de 12 en de 16 jaar.

Alcoholongevallen

In acht weekenden tijd kwamen 172 alcoholongevallen van jongeren van 12-30 jaar binnen bij de eerste hulpposten in Zuidoost-Brabant. Ongeveer tweederde van deze jongeren is man en de meerderheid van de jongeren valt in de leeftijdscategorie 17 tot 25 jaar. De meeste ongevallen betroffen kleine ongelukken zoals vallen, vechtpartijen en mishandelingen. Bij ruim 10% van alle jongeren die een bezoek aan de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen brachten, is het ongeval direct te wijten aan alcohol.

Aantal alcoholvergiftigingen opvallend

Opvallend hoog is het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren in de regio. In de acht weekenden van het onderzoek werden al 24 alcoholvergiftigingen geregistreerd! In een kwart van de gevallen ging het om jongeren tussen de 12 en 16 jaar. De meeste jongeren waren tussen de 17-25 jaar en in vier gevallen ging het om personen tussen de 26 en 30 jaar. Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of in coma kan raken.

Actie is nodig

Het grote aantal alcoholongevallen in de regio Zuidoost-Brabant onder jongeren vraagt om actie. Het regionale project `Laat je niet flessen!' wil het gebruik van alcohol door jongeren onder de 16 jaar en openbaar dronkenschap terug te dringen. Op dit moment wordt er onder andere meer gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan minderjarigen en wordt er een plan ter bestrijding van openbare dronkenschap ontwikkeld. Ook de gemeente Oirschot neemt deel aan dit project, net als een aantal andere gemeentes, instellingen en organisaties.

Meer informatie:

Voor meer informatie over het project `Laat je niet flessen!' kunt u terecht op www.sre.nl/alcoholenjongeren. U vindt hier ook het onderzoeksrapport.