GGD Noord- en Midden-Limburg

Inspectierapport Maasmeisje


10-9-2007

Inspectierapport Maasmeisje

GGD Nederland onderschrijft aanbevelingen

De inspectie voor de Gezondheidszorg heeft op dinsdag 4 september een deelrapport uitgebracht over de zorgverlening aan Gessica oftewel het maasmeisje. GGD Nederland heeft in een persbericht haar reactie gegeven en deelt de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport, voor zover die de verantwoordelijkheid en het werkterrein van de GGD betreffen.

GGD Nederland pleit voor de centrale rol van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) als zorgcoördinator in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze coördinator van het Centrum voor Jeugd en Gezin moet de bevoegdheid krijgen om in te grijpen als dat nodig is. Sinds enkele jaren werken GGD'en aan structurele verbeteringen rondom de veiligheid van het kind. De eerste resultaten zijn merkbaar, maar er zijn nog enkele aandachtspunten.

duidelijke afspraken over betere zorg voor kinderen

Ook de GGD Noord- en Midden-Limburg sluit zich aan bij het standpunt dat er duidelijke afspraken over betere zorg voor kinderen moeten zijn. In het Productenaanbod Publieke Gezondheid (PPG) voor de jaren 2008-2011 is bijvoorbeeld duidelijk gezegd door de 20 gemeenten dat JGZ integraal (GGD en en Thuiszorgorganisaties/Groene Kruis) de zorgcoördinatie gaat uitvoeren. "Wij zien de kinderen opgroeien en zijn een aanspreekpunt voor veel samenwerkingspartners," zegt Tjaard Groendijk, manager jeugdgezondheidszorg. "Zorgcoördinatie bij de GGD jeugdgezondheidszorg moet ervoor zorgen dat er samen wordt gewerkt in het belang van het kind."

afstemming

Er wordt op veel gebied al afstemming gezocht. Als een kind vier jaar wordt draagt het consultatiebureau van het Groene Kruis of de Thuiszorg de gegevens over aan de GGD. Sommige kinderen vragen extra zorg, daarom heeft JGZ Integraal de zogenaamde"warme overdracht" ingesteld. Dit wil zeggen dat we om de tafel gaan om de situatie van deze kinderen toe te lichtenen over te dragen aan een collega.

elektronisch kinddossier

Met de komst van het Elektronisch Kind Dossier wordt gewerkt aan signaleringsinstrumenten om risicokinderen beter in beeld te brengen. De zorg voor kinderen verbeteret omdat gegevens over de gezondheiden risicofactoren beter en sneller beschikbaar zijn.