Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 10 september 2007
Minister van Welzijn en Gezondheid, Steven Vanackere, verdriedubbelt het budget voor suicidepreventie
In de Europese Unie sterven jaarlijks 18 per 100.000 mannen en 6 per 100.000 vrouwen ten gevolge van suïcide. De EU behoort tot de regio's met de hoogste suïcidecijfers ter wereld.
De situatie is in Vlaanderen nog slechter dan in de gehele EU. Vlaanderen scoort 50% hoger dan het gemiddelde Europese Uniecijfer. Op West-Europees niveau staan we voorlaatste (na Finland). In 2002 bedroeg de suïciderate bij mannen 27 per 100.000 en bij vrouwen 10 per 100.000. Voor twintigers, dertigers en bij mannen ook bij veertigers is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak. Voor jongeren onder de twintig is het de tweede belangrijkste doodsoorzaak (na verkeersongelukken).
Dit zijn indrukwekkende cijfers die maken dat zelfdoding een belangrijk gezondheidsprobleem in Vlaanderen is.
Op 19 juli 2007 is het Vlaams actieplan suïcidepreventie goedgekeurd, nadat ook het Vlaamse parlement er zich achter schaarde. Vlaams minister Steven Vanackere werkt verder aan het actieplan van zijn voorganger Inge Vervotte dat een pakket van initiatieven omvat die de verwezenlijking van de gezondheidsdoelstelling rond suïcidepreventie moet waarmaken. De sterfte door zelfdoding bij mannen en vrouwen moet tegen 2010 verminderd zijn met 8% ten opzichte van 2000. Voor de realisatie van dit Vlaams actieplan 2006-2010 is in de begroting 2007 ongeveer 1.548.000 euro voorzien, het drievoudige van de 473.000 euro voorzien in 2006.
De eerste strategie beoogt het bevorderen van de geestelijke gezondheid op individueel en maatschappelijk vlak. Omdat men zelfzorg wil stimuleren wordt er een zelfbeoordelingstest uitgewerkt met betrekking tot de geestelijke gezondheid van de mensen.
De online hulpverlening van de zelfmoordlijn werd uitgebreid van één avond naar twee avonden per week (tweede strategie).
Het bevorderen van deskundigheid van professionelen en optimaliseren van de netwerking is de derde strategie in het actieplan. Specifiek voor de huisartsen is een elektronisch interactief informatiepakket ontwikkeld. Intussen is ook de elektronische helpdesk voor artsen en geestelijke gezondheidswerkers actief. De website bevat leidraden en teksten, een interactief online aanbod, aangevuld door een helpdesk waar men met concrete vragen terecht kan bij experts.
Met betrekking tot netwerking werd de zorg voor personen met een depressie in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) in kaart gebracht en geoptimaliseerd door middel van een actie-onderzoek in de regio West-Vlaanderen.
Het herlanceren van aanbevelingen met betrekking tot berichtgeving in de pers inzake zelfdoding maakt deel uit van de vierde strategie, namelijk uitlokken van zelfdoding vermijden. De media spelen een belangrijke rol in de moderne samenleving. Ze beïnvloeden attitudes, overtuigingen en gedrag. De manier waarop de media berichten over specifieke suïcides, kan dus andere suïcides beïnvloeden. Het is belangrijk dat journalisten zich bewust zijn van dit gegeven en dat ze het belang van genuanceerde en kwaliteitsvolle berichtgeving over suïcide inzien.
De laatste strategie richt zich specifiek op de risicogroepen met betrekking tot suïcidaliteit. Suïcidaal gedrag komt meestal voor in een context van psychische of psychiatrische problemen en veelal bij mensen die hiervoor een zekere kwetsbaarheid vertonen.
Eind 2006 startte een pilootproject met betrekking tot de vroegdetectie van personen met schizofrenie.
De werking van gespreksgroepen voor nabestaanden (familieleden en vrienden) na zelfdoding, zoals opgezet door de Werkgroep Verder, wordt blijvend ondersteund.
De implementatie van de eerder in een pilootproject uitgeteste methodiek voor een betere opvang en vervolgzorg van suïcidepogers die zich aanmelden in spoedgevallendiensten, is aangevat. Het is de bedoeling om de methodiek over enkele jaren over heel Vlaanderen te verspreiden. Hieraan is een registratieproject gekoppeld met betrekking tot het bekomen van epidemiologische gegevens over de suïcidepoger.
Tevens werd een project opgestart met betrekking tot de preventie van en aanpak bij gecompliceerde rouw.
Ook wil Steven Vanackere nog een kinderboek, specifiek voor jonge nabestaanden na zelfdoding, verspreiden naar alle basisscholen.
Ook in 2008 zal de minister het Vlaamse actieplan voor de realisatie van de gezondheidsdoelstelling 'preventie van zelfdoding', zoals hierboven beschreven, verder zetten. Hiertoe is een analoog budget voorzien als in 2007.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be
Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1189396815819