Ingezonden persbericht
Persbericht
Bubbles on the Beach valt goed in de smaak
De eerste editie van "Bubbles on the Beach" van Perswijn (*) heeft met ruim 60 verschillende wijnen en meer dan 300 bezoekers op het Zandvoortse strand van Mango's een vliegende start gehad. Het relatief jonge publiek kon de grote diversiteit aan mousserende wijnen waarderen: van droog naar licht zoet, van fruitige naar pittiger wijnen, voor iedere smaak is er een mousserende wijn.
Uit de grote opkomst en de positieve reacties, blijkt dat Nederland langzaam het calvinisme ontstijgt. Ook op een gewone zaterdagmiddag genieten we van een fles bubbels. De mousserende wijnen uit Frankrijk, Australië, Duitsland, Zuid Afrika, Spanje en Italië werden serieus geproefd en vergeleken voor de verkiezing van de beste mousserende wijn van de avond. Dat er voor elk wat wils aanwezig was bleek uit de scores: veel wijnen kregen stemmen en alle streken en landen werden gewaardeerd.
Winnaar Publieksprijs
De winnaar kwam uit een onbekend gebied voor mousserende wijn, terwijl de tweede plaats opgeëist werd door een wijn uit een van de (het?) oudste gebieden voor mousserende wijn. Een derde plaats was gedeeld voor twee wijnen uit de "Nieuwe Wereld" en een uit de "Oude Wereld:. Ook was de opkomst van mousserende rosé duidelijk. De proevers kozen voor de volgende wijnen.
1. Brut de Bournet, Mélodie (100% Viognier); Wijnkoperij l´Ardeche (Ardeche)
2. Bulle de Blanquette Fucsia, Sieur d'Arques; Bacchantes Wijnimport (Limoux)
3. Jacob's Creek Sparkling Rosé, Barossa Valley, Australia; PR Nederland
3. Deinhard Rosé - een halfdroge Rosé Sekt; Henkell
Ook werden de beste Prosecco's bekendgemaakt, gekozen door het Perswijn-panel.
Uit een zeer grote inzending werd in twee categorieën gekozen: Frizzante, de lichte bubbels, en Spumante, de krachtige bubbles. Wij blijven wijnliefhebbers, dus onze voorkeur gaan uit naar de wat drogere wijnen.
Prosecco Spumante:
1. Loredan Gasparini, Brut, Prosecco Montello e Colli Ascolani (Les Généreux)
2. Merotto, Brut Bareto, Prosecco di Valdobbiadene (Avintage)
Prosecco Frizzante:
1. Mionetto 'Legatura', Prosecco del Veneto (Vinites)
2. Casabianca, Prosecco Montello e Colli Asolani (Les Généreux)
De complete uitslag treft u op de site www.wijntop5.nl (bubbels).
Veel aandacht kreeg het voor het eerst gehouden Nederlandse kampioenschap in het openen van flessen mousserende wijn gehouden: het "flessen ploppen". Screwpull, bekend van de fraaie kurkentrekkers heeft hiervoor zijn speciaal ontworpen "Pop-bulle" ingezet, zodat veilig en verantwoord gestreden werd om de titel.
Nationaal kampioen 'Ploppen'
Veel aandacht kreeg het eerste Nationaal Kampioenschap "Ploppen", het openen van een fles mousserende wijn met een Screwpull "Pop-bulle". Een tiental fanatieke kandidaten vochten om de titel en de professionele pokerset van Holland Casino.
Uiteindelijk was het Véronique Winnubst uit Den Haag die met de eer ging strijken. Zij opende haar fles in 9,7 seconden en drie flessen in minder dan een halve minuut! Haar reactie: "Echt een ding voor vrouwen die het vaak een beetje eng vinden een fles mousserende wijn open te maken".
Na het proeven en de mooie barbecuemaaltijd bleken nog 20 "proefparen" fit genoeg voor de Salsa workshop en bleef de Holland Casino Pokertafel zeer in trek. Ook de bubbelbaden werden getest! Dat de evenement een vervolg moet krijgen bleek wel uit de positieve reacties van de bezoekers, die moedig de gok op het uiteindelijk nog redelijke weer hadden genomen.
Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het enige, van oorsprong Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument. Door de kwaliteit is Perswijn echter ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine. Perswijn organiseert per jaar vijf grote evenementen. De volgende evenementen zijn Klassiek Europa, 14 oktober in het Palace Hotel in Noordwijk en Champagne aan Zee, 18 november in Hotels van Oranje te Noordwijk.
Zie www.wijnpers.nl voor meer informatie.
Noot voor de redactie,