Ingezonden persbericht


Persbericht
Nijmegen, 7 september 2007

Achter tralies op de foto tegen legbatterijen
CAMPAGNE 'GEEN KIP IN EEN KOOI' START IN HILVERSUM

Op maandag 10 september start Compassion In World Farming (CIWF) in Hilversum de nieuwe landelijke straatcampagne 'Geen kip in een kooi'. Voorbijgangers kunnen dan als een 'gekooide kip' achter 'tralies' gaan om te poseren voor een foto die direct per mail naar de Tweede Kamer, minister Verburg en Eurocommissaris Kyprianou wordt gestuurd. Met deze ludieke en fotogenieke actie dringt CIWF er bij de verantwoordelijke politici op aan het gebruik van legbatterijen en andere kippenkooien te verbieden.

Plaats: Hilversum, Kerkstraat (C&A pleintje)
Tijd: Maandag 10 september, van 13.00 tot 16.00 uur

In de komende maanden zal CIWF met deze toernee ca 15 plaatsen in Nederland bezoeken. De eerstvolgende data zijn: 22 september (Sittard) en 29 september (Kampen).

In Europa leven ca 300 miljoen legkippen in legbatterijen, waarvan ca. 13 miljoen in Nederland. In de kleine en kale batterijkooien kunnen de kippen zich nauwelijks natuurlijk gedragen. Per dier is minder dan de oppervlakte van één A-viertje beschikbaar; de dieren kunnen er niet eens hun vleugels strekken. Met ingang van 2012 zijn deze traditionele legbatterijen in de EU niet meer toegestaan, maar andere, iets ruimere kooien mogen dan nog wel gebruikt worden. Hoewel deze zogenaamde 'verrijkte' kooien de kippen iets meer ruimte en voorzieningen bieden lossen ze de welzijnsproblemen die veroorzaakt worden door de kooihuisvesting niet op.

In Europa wordt het verbod van de traditionele legbatterij momenteel bedreigd door een lobby van de eierindustrie die aandringt op uitstel. In Nederland heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken voor een verbod van alle kippenkooien, maar de regering heeft nog steeds geen gehoor gegeven aan deze wens van de volksvertegenwoordiging. Compassion In World Farming vraagt daarom aan de Nederlandse regering kooihuisvesting voor legkippen in Nederland te verebieden. Aan de EU vraagt CIWF tenminste het verbod van de traditionele kooi te handhaven en aan de voedselproducenten vraagt CIWF te stoppen met het verwerken van kooi-eieren in hun producten, zoals koekjes, mayonaise etcetera.

Eerder lanceerde CIWF al de speciale actiesite 'geenkipineenkooi.nl', waarop uitgebreide achtergrondinformatie, filmbeelden en diverse e-mailpetities te vinden zijn.

Compassion In World Farming (CIWF) is de actieve, internationale dierenbeschermingsorganisatie die in Nederland, en in steeds meer andere landen, actie voert: voor de dieren, tegen bio-industrie. Voor informatie over het werk en de successen van CIWF: www.ciwf.nl

Noot voor de redactie,