Time : 17:19:53
Date : 10 September 2007
Sender Name: SETCa-BBTK

Herstructurering Super GB : Stand van zaken vóór de onderhandelingen

Herinnering

Op 20 juni jl. heeft de directie Supermarkten van GB een buitengewone ondernemingsraad bijeengeroepen en een herstructureringsplan van de "geïntegreerde Super GB's" aangekondigd met als gevolg de sluiting van 16 winkels (7 in Wallonië, 2 in Brussel en 7 in Vlaanderen) en het ontslag van 900 personen. De zogenoemde "Renault"-procedure moest worden opgestart en is thans nog steeds lopend.

Op 2 juli, ter gelegenheid van een tweede buitengewone ondernemingsraad, zijn dan 900 personen uit de diverse winkels in herstructurering hun ongenoegen komen uiten. Aan de ondernemingsraad werd er al snel een einde gesteld, vermits de directie geen serene sfeer voor de bijeenkomst mogelijk had gemaakt.

De Groep Carrefour zet zijn structuurveranderingen voort...

Op internationaal vlak
Op 27 juli heeft de Groep Carrefour zijn Portugese hypermarkten en benzinestations verkocht. Aan de leden van het Directiecomité van het EIRC werd meegedeeld dat deze beslissing geen invloed op het Belgisch reorganisatieplan mag hebben.

Op 21 augustus verkoopt de Groep Carrefour 50 % van zijn aandelen in "Distributis AG" aan Maus Frère (Coop) voor een bedrag van 287 miljoen EUR. Carrefour is dus niet meer aanwezig in Zwitserland.

Volgens José Luis Duran (Voorzitter van het directorium van Carrefour) is het commercieel en financieel beleid van Carrefour duidelijk: Carrefour blijft alleen maar aanwezig op de markten waar hij leider is of waar hij reële kansen heeft om een hoofdrol te gaan spelen. De komst van Arnault en Colony in de beslissingsorganen van Carrefour zijn dan ook niet van aard om ons gerust te stellen i.v.m. de louter financiële logica van de Groep!

Op Belgisch vlak
Carrefour blijft zijn verkapte herstructureringen maar voortzetten, zoals bijvoorbeeld de outsourcing van de informaticadienst, de zelfstandige beenhouwerstands die opnieuw worden ingevoerd in de plaats van de geïntegreerde beenhouwerijen...
Meer en meer worden tests in verband met uitbestedingen uitgevoerd. Op elke ondernemingsraad wordt steeds weer een aantal nieuwe tests aangekondigd om de personeelskosten te drukken. Hardnekkig zoeken naar een commercieel relancebeleid blijkt minder evident te zijn...

De eigenlijke 16 winkels
Tijdens de periode van juli en augustus werden de onderhandelingen opgeschort. Dit gaf aan de vakbonden de mogelijkheid om heel wat informatie in te zamelen en te onderzoeken om inzicht te krijgen in het herstructureringsplan en zijn sociale impact. Ondanks onze inspanningen om al deze aspecten te onderzoeken, blijkt zeer duidelijk dat de 16 winkels het onderwerp zijn van een op zijn minst subjectieve keuze!

33 winkels kennen financiële moeilijkheden waarvan 16 binnen enkele maanden worden gesloten, zonder dat wij daar een logica in hebben kunnen ontwaren.

Wij zeggen uiteraard niet dat 17 andere winkels moeten sluiten. Wij blijven gewoon van mening dat, indien deze 17 verlieslatende winkels kunnen worden behouden, dit op termijn ook voor de 16 andere geldt, mits een gepast commercieel relancebeleid.

Bij gebrek aan antwoord van Carrefour op dit punt en gelet op zijn internationale herpositionering is onze vraag gewettigd: komt er nog een tweede golf van sluitingen, met name voor de 17 andere verlieslatende winkels?

Ook de HYPERS in moeilijkheden
Meer dan 40 % van de hypermarkten hebben in 2006 geld verloren voor een bedrag van meer dan 13 miljoen EUR. Dit verlies is gestegen ten opzichte van 2005, zowel qua aantal winkels als qua omvang!

Gedurende de maand juli hebben de hypermarkten meer dan 4 % van hun omzet verloren en de geïntegreerde supermarkten hebben hun omzet met 10 % zien achteruitgaan. Zelfs de gefranchiseerde Supers verliezen 6 % van hun omzet. Alleen de kleine buurtwinkels, Contact GB, hebben hun omzet zien stijgen.

Aan de vooravond van de onderhandelingen willen wij geen donkerder beeld schetsen dan redelijk is. Nochtans lijkt ons de malaise heel wat dieper te zitten dan Carrefour wil toegeven.

Wij hebben steeds gezegd dat:


* Er geen sprake is om naakte of verkapte ontslagen te aanvaarden;
* Dat er geen sprake is om winkels te sluiten zonder de situatie van elke winkel ernstig te kunnen onderzoeken!

* Indien er moet worden overgegaan tot franchisering, er geen sprake is om de werknemers naar de franchise te laten vertrekken zonder een waardige sociale en syndicale omkadering.

* Naast de 16 winkels betrokken bij de sluiting moet Carrefour een commercieel relanceplan op tafel leggen waarbij een reële werkzekerheid wordt aangeboden, zoals wij die voor al de werknemers van Carrefour opeisen, een werkzekerheid die de waarborg biedt dat dit niet een eerste herstructureringsgolf wordt die nog een ernstigere situatie zou verbergen....

Een buitengewone ondernemingsraad moet op 11 september bijeenkomen. De onderhandelingen zouden de eerstkomende twee maanden moeten duren.

Contact:
Jan De Weghe (NL), federaal-secretaris BBTK, 0475 57 64 48, Myriam Delmée (FR), ondervoorzitter BBTK, 0474 74 44 04