Gemeente Andijk


* Gemeenteraad vraagt advies bevolking Andijk over richting herindeling

Gemeenteraad vraagt advies bevolking Andijk over richting herindeling

10 sep 2007
Op donderdag 27 september besluit de raad van Andijk met welke van de buurgemeente(n) gesprekken over herindeling gestart zullen worden. Omdat de raad deze keuze niet wil maken zonder de bevolking van Andijk aan het woord te laten, vraagt de raad advies aan de bevolking. De bevolking, het maatschappelijk middenveld van Andijk en andere betrokkenen en geïnteresseerden zijn op woensdag 19 september vanaf 20.00 uur van harte welkom in de raadzaal van het gemeentehuis om de raad te adviseren over de meest wenselijke fusiepartner. Deze bijeenkomst heeft het karakter van een hoorzitting: de raadsfracties hebben nog geen definitief standpunt bepaald en zullen dus niet in discussie gaan over hun mogelijke standpunt. Alle meningen die tijdens de hoorzitting naar voren worden gebracht, worden door de fracties meegewogen bij hun uiteindelijke standpuntbepaling.

Waarom een herindeling?
Al in 2002 is besloten dat een herindeling voor Andijk verstandig is. In het raads- en in het coalitieprogramma 2006 is vastgelegd dat de gemeente Andijk een herindeling moet nastreven. Dit is onder andere gebaseerd op het nog steeds toenemende takenpakket dat het Rijk aan de gemeenten opdraagt. Daarnaast is een herindeling wenselijk voor Andijk, omdat het een toenemend probleem is specifieke kennis binnen de kleine gemeentelijke organisatie op niveau te handhaven. Ook is de beperkte financiële spankracht van onze gemeente een reden om op zoek te gaan naar een fusiepartner.

Eventuele fusiepartners
De onlangs gefuseerde gemeente Medemblik wil doorgroeien van (nu) 26.000 naar 40.000 inwoners. Medemblik heeft aangegeven dat aansluiting van Wervershoof en Andijk mogelijk en wenselijk is, onder voorwaarde dat zij daar op korte termijn een besluit over nemen. De gemeente Wervershoof heeft dat besluit inmiddels genomen: zij wil zich aansluiten bij de gemeente Medemblik. Aansluiting van Wervershoof bij Medemblik is voor Andijk een voorwaarde, omdat onze gemeente niet rechtstreeks aan Medemblik grenst.

Naast de gemeente Medemblik zijn buurgemeenten Enkhuizen en Stede Broec mogelijke fusiepartners. Omdat Drechterland niet aan Andijk grenst, komt Drechterland alleen in beeld als Andijk met Stede Broec en/of Wervershoof samengaat.

`De eigen kracht van Andijk'
De gemeenteraad heeft besloten om gesprekken over de fusie aan te gaan op basis van de eigen kwaliteiten van Andijk. Daarom heeft bureau Twijnstra Gudde de opdracht gekregen om deze eigen kracht in beeld te brengen. In het rapport `De eigen kracht van Andijk' is vastgelegd welke 10 punten van belang zijn voor Andijk, nu en in de toekomst:


1. Loketfunctie voor publiekszaken op Andijk
2. Zwembad behouden

3. Veiligheid: Verbinding bestuur en ouders (versterken jeugdbeleid)
4. Behoud niveau verenigingsleven en dorpshuizen
5. Voorzieningen: Brandweer(kazerne) en reddingsbrigade
6. Toekomstvisie inclusief beeldkwaliteitsplan
7. Voorkomen uitbreiding Stivas over de sloot
8. Verbindingswegen: Verlenging Gedeputeerde Laanweg tot de Markerwaardweg

9. De visie op recreatie (inclusief functie recreatiepark Het Grootslag)

10. Behoud omgevingsgroen

Deze punten zijn besproken met de buurgemeenten Medemblik, Wervershoof, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen. De uitkomsten van deze besprekingen zijn ook te vinden in het eindrapport `De eigen kracht van Andijk'. Bij de keuze van een fusiepartner kan de realiseerbaarheid van die 10 punten een belangrijke rol spelen.

Geïnteresseerd? Inspreken? Meer informatie?
Op 19 september 2007 kunt u uw mening geven over een belangrijk onderwerp: de toekomstige fusiepartner van Andijk. Wilt u hiervan gebruik maken en inspreken? U kunt zich aanmelden bij de raadsgriffier, Hendrik Boland, telefoonnummer 06 -55823369, e-mail h.boland@andijk.nl.

Ook voor overige informatie over dit onderwerp kunt u bij hem terecht.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |