Gemeente Teylingen


Teylingen moet echte keuzes maken

10 september 2007

PERSBERICHT 7 september 2007 - Teylingen bereidt zich voor op de toekomst met voorstellen voor vernieuwing en uitbreiding. Maar volgens de Milieufederatie Zuid-Holland neemt de gemeente in haar nieuwe toekomstvisie geen echte keuzes. "En dat heeft grote gevolgen voor de toekomst", zegt directeur Ellen Verkoelen.

Teylingen heeft een mooie en praktische ligging. Tussen het Groene Hart en de kust, maar ook dichtbij Schiphol en tussen Amsterdam en Leiden, Rotterdam en Den Haag in. Maar volgens Verkoelen staat dit `buiten in de Randstad' op het spel. "Want als de gemeente nu niet een duidelijke keuze maakt, wordt het een beetje van alles, maar bij elkaar niks. Overschaduwd en overwoekerd door anderen."

De Milieufederatie Zuid-Holland vertegenwoordigt een groot aantal lokale natuur- en milieuorganisaties en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan overheden over de inrichting van de provincie. Ook is de federatie een veelgevraagd adviseur op het gebied van natuur en milieu. Directeur Verkoelen: "We denken al jaren mee over de inrichting en toekomst van het gebied rond de Kagerplassen."

Verschillende scenario's

"De gemeente kan het centrum van de bollenstreek worden. Of de schakel binnen de Randstad en het uitwijkgebied van Amsterdam", zegt Verkoelen. "Er zijn verschillende scenario's. In deze toekomstvisie wil de gemeente van alles een beetje: meer woningen, ruimte voor de bollen, toerisme op de Kagerplassen én meer industrie. Er is geen keuze gemaakt."

Volgens de directeur van de Milieufederatie is één duidelijke keuze belangrijk voor de haalbaarheid van de visie. "Teylingen heeft veel druk van buitenaf. Denk aan de uitbreiding van Schiphol of de wegen van Amsterdam via Rotterdam naar Antwerpen. De gemeente moet een duidelijke keuze maken en daarvoor vechten."

Zo'n keuze heeft effect op de hele inrichting van het gebied. "Stel dat Teylingen volledig inzet op de Kagerplassen als toeristische trekpleister. Dat betekent minder industrie, maar ook minder woningen", aldus Verkoelen.

Samenwerken

Volgens de directeur moet Teylingen nadenken over een samenwerking met andere gemeenten om de bollenstreek krachtig neer te zetten. "Kijk bijvoorbeeld naar het Westland. Die gemeenten hebben zich sterk gemaakt voor de kassen. Als je aan het Westland denkt, denk je daar aan. Niemand die aan de kassen durft te komen. De bollenstreek kan je ook neerzetten. Zo zorg je dat je het landelijke karakter blijft behouden, ben je aantrekkelijker voor toerisme en is het prettig wonen."

De directeur begrijpt de volgens haar versnipperde keuzes van de gemeente wel. "Teylingen is een kleine gemeente en heeft geld nodig. Dat krijg je door meer woningen, meer inwoners. Daar is dus uitbreiding van de gemeente voor nodig. Maar je kan ook het Rijk laten zien dat er volop mogelijkheden zijn voor een groene strook midden in de Randstad. En zo proberen het systeem te veranderen. Zorgen dat groen even veel wordt gewaardeerd als bebouwing. Want anders is Teylingen in 2025 slechts een wijk in de dichtbebouwde Randstad."

Wilt u meepraten?

Geef u nu op voor één van de informatieavonden:
* Voorhout: donderdag 4 oktober in Teylingen College, Sector KTS, Leidsevaart 4

* Sassenheim: maandag 8 oktober in Theater 't Onderdak, J.P. Gouverneurlaan 40a

* Warmond: dinsdag 9 oktober in Het Trefpunt, Herenweg 80

Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. U krijgt de hoofdlijnen van de visie gepresenteerd en een uitleg van de gemaakte keuzes. Hierna kunt u leden van het College van B&W vragen stellen.

U kunt zich aanmelden bij het Contactcentrum van de gemeente: telefoon 0252- 783 300, of contactcentrum@teylingen.nl. Vergeet niet uw naam, eventueel organisatie, adres, telefoonnummer, welke avond u wilt komen en met hoeveel personen te vermelden.