Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Gemeenten zelf verantwoordelijk voor bestuurskracht

10.09.2007

Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het vergroten van hun bestuurskracht. Dit bleek vandaag uit de resolutie die de gemeenten hebben aangenomen tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering van de VNG in reactie op het rapport De eerste overheid van de Commissie Van Aartsen. De resolutie stelt verder dat bij krachtige, autonome gemeenten met een uitgebreid takenpakket en grote mate van beleidsvrijheid ook voldoende financiële armslag hoort.

Het vergroten van de bestuurskracht wordt onder meer bevorderd door instrumenten als bestuurskrachtmeting, benchmarking, kwaliteitshandvesten en standaarden op het gebied van dienstverlening en ICT. Door de inzet van deze instrumenten krijgen gemeenten beter zicht op de eigen prestaties en zullen zij moeten beoordelen én verantwoorden of zij zelfstandig over voldoende slagkracht, deskundigheid, continuïteit en schaalgrootte beschikken om de ambitie van eerste overheid waar te kunnen maken. Wanneer gemeenten hierin te kort schieten wordt de bestuurskracht vergroot door regionale samenwerking en schaalvergroting door herindeling.

Niet alleen via het gemeentefonds, maar ook in de vorm van een stevig en betekenisvol eigen belastinggebied, waardoor de financiële afhankelijkheid van het Rijk wordt verminderd. Het gemeentelijk belastinggebied is echter door de ingrepen van de afgelopen jaren tot een marginale omvang teruggebracht. Daarom is het nodig dat het lokale belastinggebied wordt uitgebreid en minimaal wordt verdubbeld, terwijl de rijksbelastingen navenant dalen. De uitbreiding van het lokale belastinggebied mag voor burgers en bedrijven namelijk niet tot een lastenverzwaring leiden. Specifieke uitkeringen dienen daarom als structureel instrument te verdwijnen. Zij moeten weer worden ingezet op de wijze waarvoor ze zijn bedoeld: als tijdelijke impuls om nieuw beleid op te starten, wanneer een algemene uitkering daarvoor onvoldoende mogelijkheden biedt.

Gemeenten krijgen die taken en bevoegdheden overgedragen die nodig zijn voor het bieden van maatwerk op lokaal niveau. Méér taken en bevoegdheden bij de gemeente leidt tot minder bij het Rijk en minder bij de provincie. Dit betekent voor provincies dat zij zich uitsluitend beperken tot hun kerntaken. De herschikking van taken tussen gemeenten en provincies dient ook zijn weerslag te krijgen in de financiële verhoudingen tussen de overheden. Ook bij de vergroting van het decentraal belastinggebied wordt deze herschikking doorgevoerd. Van het rijk wordt verwacht dat de lokale autonomie gerespecteerd wordt door differentiatie als uitvloeisel van autonomie niet alleen te accepteren, maar ook aan te moedigen als uiting van gemeenten als eerste overheid.

De VNG gaat niet alleen zelf werken aan deze plannen voor de eerste overheid. De VNG zal een actieve rol in de interbestuurlijke taskforce spelen die zal worden opgericht om met voorstellen te komen voor verdere decentralisatie van taken en bevoegdheden naar gemeenten, het verdelen van taken tussen de overheden, het vergroten van de financiële armslag van gemeenten en het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten te verwezenlijken.

Den Haag, 10 september 2007