De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool investeert 6 miljoen extra in 100 extra docenten

Tijdens de opening van het hogeschooljaar op maandag 3 september aanstaande maakt Pim Breebaart, voorzitter van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, bekend dat De Haagse Hogeschool per 1 januari 2008 6 miljoen extra in de formatieomvang van docenten investeert. Dat zijn ongeveer 100 fulltime docentenbanen. Daarmee verhoogt De Haagse Hogeschool het aantal contacturen. Maar de collegevoorzitter wil er wel iets voor terug. De Haagse Hogeschool wil dat studenten meer tijd en energie investeren in hun studie. Leren moeten weer hun hoofdtaak worden. Daarom werkt De Haagse aan betere begeleiding en een uitdagender lesprogramma. De Haagse Hogeschool verwacht van iedere student een actieve leerhouding, met minder is De Haagse niet tevreden.

Naast de verhoging van de studie-intensiteit staat integriteit hoog op de agenda. De Haagse Hogeschool gaat met medewerkers en studenten een integriteitcode ontwikkelen. Deze code wordt de leidraad voor het handelen van De Haagse, zowel in- als extern. Zo staat De Haagse Hogeschool bijvoorbeeld dit jaar niet op de Studiebeurs in Utrecht omdat deze beurs voor De Haagse niet symbool staat voor de manier waarop zij met haar studenten communiceert: open, eerlijk en direct. Het is moeilijk inhoudelijk goede informatie te geven in een omgeving waar de stands ieder jaar groter en de give-aways talrijker worden! De Haagse Hogeschool streeft naar betere en meer integere vormen van voorlichting. De open dag is nog steeds de meest bepalende factor in het studiekeuzeproces. Gaat De Haagse zover dat zij op de open dag vertelt dat ze verwacht dat de studenten minimaal 40 uur per week aan zijn studie moet besteden, ook al zou dat in vergelijking met collega-hogescholen meer zijn? Hoe is het met de integriteit van De Haagse als de student op stage gaat? Bedrijven bonken op de deur om stagiaires te krijgen. Veel bedrijven willen op dit moment werknemers hebben, handen, hoe meer handen hoe beter er verdiend kan worden. Maar wil De Haagse hieraan meewerken? Is het voor de studenten goed als ze op klussen in een bedrijf worden ingezet zonder voldoende begeleiding? Of op een werkniveau onder het hbo-niveau? Zegt De Haagse in zoân geval tegen dat bedrijf dat we op die manier liever geen zaken meer met ze doen? Misschien moet de hogeschool dat vaker doen. En dat geldt zeker voor discriminatie op de arbeidsmarkt. De Haagse is de laatste zes jaar zeer regelmatig geconfronteerd met bedrijven die weigerden om onze allochtone studenten een stageplaats te geven. Evengoed is het moeilijk voor een deel van onze allochtone alumni om een baan op niveau te vinden. De Haagse leidt haar studenten op tot wereldburgers, en wil vooral met die bedrijven en instellingen zaken doen die er blijk van geven alle groepen wereldburgers in dienst te willen nemen. Pim Breebaart wil ieder bedrijf dat discrimineert op een zwarte lijst zetten en de relatie verbreken.

Na de openingsrede van Pim Breebaart zal professor Fons van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad en hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam, reageren op de rede.