Gemeenten gaan bestuursakkoord uitvoeren

10/09/2007 14:18



VNG



Het bestuursakkoord tussen gemeenten en rijk waarin afspraken staan over een gezamenlijke aanpak bij maatschappelijke problemen is vandaag op de Buitengewone Algemene ledenvergadering van de VNG ter stemming gebracht en door de leden aangenomen.

Belangrijk onderdeel van het akkoord is de erkenning van de noodzaak van krachtige gemeenten, die meer beleidsvrijheid en financiële ruimte moeten krijgen. Gemeenten krijgen via het akkoord netto 1,1 miljard euro structureel extra geld in het Gemeentefonds waarvan zij de bestemming zelf bepalen. Daarnaast vervalt de huidige limitering van de onroerende-zaakbelastingen (OZB) per 1 januari 2008. Afgesproken is dat dit niet mag leiden tot een stijging van de totale lasten voor burgers en bedrijven.

Op terreinen als veiligheid, participatie- en armoedebeleid, vermindering van regeldruk, jeugd en gezin, onderwijs en zorg, krijgen de gemeenten een belangrijke rol. Bovendien worden taken naar gemeenten gedecentraliseerd, waardoor de gemeenten niet alleen partner worden in de uitvoering, maar ook meer ruimte krijgen om op voor de burgers belangrijke terreinen eigen beleid te kunnen voeren.

Rijk en gemeenten werken samen aan het verminderen van de criminaliteit en overlast, die in 2010 met 25% verminderd moeten zijn ten opzichte van 2002. De gemeentelijke regierol op veiligheidsgebied wordt nog dit jaar wettelijk vastgelegd. Bij de rampenbestrijding en crisisbeheersing wordt ingezet op het verbeteren van de brandweerzorg en de ontwikkeling van veiligheidsregio's.

Gemeenten gaan de komende vier jaar 75.000 mensen uit de bijstand aan een baan helpen. Daarnaast gaan ze zorgen dat nog eens 25.000 mensen die nu niet werken en ook geen uitkering hebben aan de slag gaan.

Bij de aanpak van wijken die achterblijven, kiezen Rijk en gemeenten voor een integrale benadering op de thema's wonen, werken, leren, integreren en veiligheid. Om dit mogelijk te maken, krijgen gemeenten een grotere bestedingsvrijheid. Er komt een fonds om de participatie aan werk en onderwijs te bevorderen.

Voor vragen over opvoeden en opgroeien moeten ouders, kinderen en professionals terecht kunnen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Gemeenten krijgen daarover de regie.

Om de dienstverlening van de overheid te verbeteren werken rijksoverheid en gemeenten aan administratieve lastenvermindering voor burgers en bedrijven van ten minste 25%. De belangrijkste door burgers en bedrijven ervaren knelpunten worden daarbij het eerst aangepakt. Daarnaast komt er meer geld voor de invoering van de elektronische overheid. In de dienstverlening aan de burger moet er voor de hele overheid één loket zijn en dat is de gemeente.

De VNG zal samen met het kabinet en in aansluiting op het rapport 'De eerste overheid' van de commissie Van Aartsen verdere stappen zetten op de met dit bestuursakkoord ingeslagen weg.

Den Haag, 10 september 2007








Vereniging Nederlandse Gemeenten