Gemeente Hengelo

Projecten en Plannen

Van groei naar kwaliteit: Hengelo in de toekomst

Van groei naar kwaliteit!, is de koers die Hengelo kiest voor de ruimtelijke ontwikkeling tot 2030. Dat stelt de gemeente in haar Structuurvisie Hengelo 2030. Hier vindt u een vereenvoudigde weergave van deze structuurvisie.

Hoewel het nog lang geen 2030 is, is het toch goed om nu al over de toekomst na te denken. Hengelo signaleert actuele trends en ontwikkelingen, die in de toekomst van grote betekenis kunnen zijn. Om tijdig te kunnen reageren op de veranderingen heeft de gemeente Hengelo daarom nu al haar visie voor de stad in 2030 bepaald: Van groei naar kwaliteit! De keuze voor kwaliteit is een trendbreuk met het verleden. Groei blijft mogelijk maar grootschalige stadsuitbreiding is minder noodzakelijk geworden. De bevolking groeit namelijk steeds minder hard, terwijl de behoefte aan een hoogwaardige woon- en werkomgeving toeneemt. Er zijn bestaande werk- en woongebieden die, na transformatie in de toekomst, nieuwe ruimte en kwaliteit gaan bieden. Wat de Hengeloër in de toekomst wil, zijn goede stedelijke voorzieningen, een fraaie groene omgeving op loop- en fietsafstand en een gezellige binnenstad. Hengelo is zowel stad als dorp en wil die sterke kwaliteit verder ontwikkelen. Stedelijkheid is voornamelijk aan de orde in de binnenstad, rondom het Centraal Station Twente, in de kop van Hart van Zuid en op de bedrijventerreinen Twentekanaal en Westermaat. Vooral de wijken bevatten de kwaliteiten die bij een dorp horen, zoals de sociale binding van bewoners.

Op basis van deze kwaliteiten en de maatschappelijke trends, formuleert de gemeente Hengelo in haar toekomstverkenning vijf ambities:

1. De economische structuur versterken.

2. Van de Hengelose binnenstad een aantrekkelijke ontmoetingsplaats maken.

3. De sociale kwaliteit van de stad behouden en verbeteren.
4. Het Twentse landschap rondom Hengelo versterken en met de stad verbinden.

5. De kwaliteit van de stad verhogen door gerichte en kleinschalige verbeteringen.

De vijf ambities zijn uitgewerkt naar vier kernprojecten, die de gemeente Hengelo met haar inwoners nader vorm zal geven:
1. Het parelsnoer

2. Vitale wijken: Hengelo-Zuid

3. Stadsranden: het landschap de stad in

4. Archipunctuur

Binnenstadsdebat

Eén van de ambities die Hengelo in haar toekomstverkenning noemt is de binnenstad tot een aantrekkelijke ontmoetingsplaats maken. De binnenstad van Hengelo is dé plek waar inwoners en bezoekers elkaar ontmoeten. Ze winkelen er, gaan uit of bezoeken bijvoorbeeld evenementen.
Samen met inwoners van Hengelo wil de gemeente nadenken over hoe de binnenstad bijvoorbeeld sfeervoller en gezelliger gemaakt kan worden. Daarom is het binnenstadsdebat georganiseerd, klik hier voor meer informatie over het binnenstadsdebat.

U kunt de complete Structuurvisie Hengelo 2030 natuurlijk ook bekijken. Hieronder kunt u elk hoofdstuk van het document downloaden:

Hoofdstuk 1: Hengelo heden
Hoofdstuk 2: Veranderingen
Hoofdstuk 3: Kernopgaven
Hoofdstuk 4: Ruimte voor nieuw elan
Hoofdstuk 5: Zicht op uitvoering