Veilig Amsterdam


Partijen akkoord met nieuwe naam Meldpunt Discriminatie

Meldpunt Discriminatie


* Meldpunt Discriminatie Amsterdam

10 september 2007

Het Meldpunt Moslimdiscriminatie mag van de politieke partijen in De Baarsjes voortaan Meldpunt Discriminatie heten. Dat lieten PvdA, GroenLinks, VVD en D66 afgelopen dinsdag weten tijdens de vergadering van de raadscommissie welzijn.
GroenLinks en D66 vonden wel dat de naam alleen mag worden gewijzigd in overleg met de drie moskeeën in De Baarsjes. Het instellen van een meldpunt met deze naam was immers een onderdeel van de overeenkomst die het stadsdeel met de drie heeft gesloten.

De politiek toonde zich twee jaar geleden, bij de oprichting van het Meldpunt, ongelukkig met de naam Meldpunt Moslimdiscriminatie. Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan immers bij het Meldpunt aan het Mercatorplein terecht om een klacht in te dienen. De partijen vreesden toen al dat de naam Meldpunt Moslimdiscriminatie voor veel Amsterdammers een te hoge drempel zou betekenen. Die vrees is waarheid geworden; de naam is een serieuze belemmering voor Amsterdammers die niet moslim zijn. Verder is de bekendheid van het Meldpunt laag. Zoân zeventig mensen klaagden de afgelopen twee jaar over een geval van discriminatie.

Daarom mag de naam nu worden veranderd in Meldpunt Discriminatie. Bovendien moet het Meldpunt de komende tijd bij moslims en niet-moslims beter onder de aandacht worden gebracht, vonden de politieke partijen dinsdag. Met de moskeeën moet worden overlegd hoe het meldpunt op de beste manier bekend kan worden gemaakt bij de moslims in het stadsdeel.

Zie ook Meldpunt Discriminatie