Gemeente Urk

Verder marktonderzoek naar haalbaarheid buitendijkse haven

Het gemeentebestuur van Urk wil marktonderzoek doen naar de haalbaarheid en realiseerbaarheid van een buitendijkse havenvoorziening. Dit om duidelijk te krijgen of een buitendijkse haven bij Urk nu werkelijk haalbaar en financieel verantwoord is. In de achterliggende jaren is vooral veel technisch onderzoek gedaan. Met het marktonderzoek moet het complete beeld ontstaan dat aanleiding kan geven tot de daadwerkelijke aanleg van een buitendijkse haven.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels de eerste stappen gezet om te komen tot een marktonderzoek in combinatie met onderzoek naar relevante vragen die nog openstaan. Daarbij gaat het o.a. om de vraag waar zo'n haven dan zou moeten komen als ook voor welke doelgroep(en) een haven een interessante vestigingsmogelijkheid zou kunnen zijn. Verder spelen aspecten als Habitatrichtlijn, Natura2000 en de Vogelrichtlijn ook zeker een rol in het vervolgonderzoek.

Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken zegt hierover: "We praten nu al jaren over het thema buitendijkse haven, zonder dat echt concreet duidelijk is wat we met elkaar willen. De markthaalbaarheid van een dergelijke voorziening is nog niet aangetoond, terwijl we in de discussie al praten over thema's als de vorm van de haven en de bepaling van de plaats. Het gemeentebestuur wil duidelijkheid hebben over de haalbaarheid. Als die haalbaarheid wordt aangetoond, dan kunnen we er ook concreet werk van maken."

Het streven is om in het eerste kwartaal 2008 duidelijk te hebben of het haalbaar en verantwoord is om een buitendijkse haven te realiseren bij Urk.