Milieudienst Rijnmond

COS-enquête: Milieu hoog op agenda van Rotterdammers

10.09.2007
Mirian van der Wees, Leontine van der Meer

Wat vinden Rotterdammers van de milieukwaliteit in de stad? Ervaren ze gezondheidsproblemen die met milieu te maken hebben? En in hoeverre beïnvloedt dit hun woonplezier en neiging om te verhuizen? Om deze vragen te beantwoorden, gaven de DCMR Milieudienst Rijnmond en de GGD Rotterdam-Rijnmond opdracht aan het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) dit te onderzoeken. Het resultaat: 8% van de Rotterdammers vindt dat milieuknelpunten met voorrang op andere problemen in de stad moeten worden aangepakt en voor bijna alle Rotterdammers zijn milieuonderwerpen belangrijk of zelfs heel belangrijk. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de onderzoeken in vorige jaren.

Gezonde en aantrekkelijke leefomgeving als prominente eis

Voor de ondervraagden zijn zaken die als eerste moeten worden aangepakt: luchtverontreiniging, schoonaspecten, veiligheidsrisico's (gevaarlijke stoffen), fijn stof en roet van de industrie en groen. Volgens milieuwethouder Mark Harbers wijzen de resultaten uit dat Rotterdam met haar inspanningen op het gebied van milieu, energie en gezondheid op de goede weg zit. "Het milieu is het gesprek aan de keukentafel, een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving zijn voor de toekomst van Rotterdam niet langer een randvoorwaarde, maar een prominente eis."

Lichamelijke klachten door slechte luchtkwaliteit

Uit de enquêteresultaten blijkt ook dat de helft van de Rotterdammers soms, regelmatig of vaak lichamelijke klachten zegt te ondervinden van de slechte luchtkwaliteit, zoals irritatie aan de ogen, keel of neus en kortademigheid. Bij een kwart is dat zelfs regelmatig tot vaak. Daarnaast heeft 45% van de bevolking naar eigen zeggen wel eens fysieke ongemakken van het lawaai van verkeer, vliegtuigen of industrie, zoals stress en weinig nachtrust. 20% geeft aan dat dit regelmatig tot vaak voorkomt.

Milieu speelt voor 70% rol bij woontevredenheid

Over het wonen in Rotterdam is driekwart tevreden tot zeer tevreden. Het milieu speelt voor ruim 70% van de bewoners een rol in de mate van tevredenheid, waarvan voor bijna een kwart een grote rol. Op de vraag of men wel eens overweegt om te verhuizen vanwege milieuhinder, geeft tweederde van de Rotterdammers aan daar zelden of nooit aan te denken, 10% denkt er regelmatig of vaak aan. Bij de keuze van een nieuwe woning wegen milieuaspecten net zo zwaar als aspecten zoals de woninggrootte en -kwaliteit, sociale veiligheid en bereikbaarheid. Allemaal worden ze door de meeste Rotterdammers belangrijk tot zeer belangrijk gevonden.

Opvallende verschillen met het GGD onderzoek `Leefbaarheid in Rijnmond' uit 2000 zijn dat de aandacht voor luchtkwaliteit op de prioriteitenlijst flink is gestegen en dat meer Rotterdammers overwegen om te verhuizen vanwege het milieu.

Verhogen leefkwaliteit

Een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving in Rotterdam staat hoog op de beleidsagenda. DCMR Milieudienst Rijnmond en de GGD Rotterdam-Rijnmond doen daarom onderzoek naar de relatie tussen milieu en gezondheid. De afgelopen dertig jaar zijn al veel maatregelen genomen waardoor de lucht- en leefkwaliteit in Rotterdam is verbeterd. Binnen de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit moet een groot aantal maatregelen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in Rotterdam de komende tijd verder verbetert door de concentraties van fijn stof en stikstofdioxide te verminderen. Daarnaast is het ambitieuze Rotterdam Climate Initiative van start gegaan om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te halveren. Bijvoorbeeld door maatregelen gericht op schoner transport, vermindering van uitstoot door industrie en havenactiviteiten en aandacht voor vernieuwende initiatieven van bedrijven en bewoners. De resultaten van het onderzoek kunnen onder andere worden benut bij de uitwerking van de Stadsvisie Rotterdam, waarin het creëren van een aantrekkelijk woonklimaat één van de pijlers is.