Persberichten stad Utrecht, 10.55 uur

Utrecht, 10-09-2007

Nieuwe gebiedsindeling politie stad Utrecht

Vanaf 8 september 2007 werkt de politie Utrecht met een nieuwe gebiedsindeling in de stad Utrecht. De snel groeiende wijken Leidsche Rijn en Vleuten - De Meern gaven aanleiding om een zelfstandig politiedistrict in te richten onder de naam Utrecht west. Na herverdeling van de politiecapaciteit over de rest van de stad wordt er nu gewerkt vanuit tien wijken die organisatorisch zijn ondergebracht in vier districten. Voor de bereikbaarheid van de politie voor burgers verandert er niets. Zij kunnen nog steeds op dezelfde adressen terecht voor vragen en aangiftes.

Nieuw district Utrecht west

De herindeling van districten was nodig om de groei van de Vinex-wijk Leidsche Rijn en de groei in de wijk Vleuten - De Meern te ondervangen. Naar verwachting groeit het gebied uit naar een woongebied van 80.000 tot 100.000 inwoners. Een kleine stad op zich en onderdeel van de stad Utrecht. Het was een logische stap om een zelfstandig politiedistrict in te richten onder de naam Utrecht west. De rest van de stad is verdeeld in de districten Utrecht noord, Utrecht centrum en Utrecht zuid. De districten zijn in tien wijken verdeeld. De wijkgrenzen van de gemeenten zijn voor de indeling van politiedistricten leidend geweest.

Niet meer agenten, wel effectiever werken

Hoewel het aantal inwoners van de stad Utrecht groeit, groeit de capaciteit bij de politie niet in gelijke mate mee. Er komen vooralsnog geen agenten bij. Dit was aanleiding om de manier van werken van de politie in de stad Utrecht te herzien. In de nieuwe opzet zoals die op 8 september van start is gegaan, werkt de politie in de stad nog meer samen in de aanpak van de wijkproblematiek. De wijkagent blijft het gezicht en aanspreekpunt in de wijk. De overige politieagenten worden nu gekoppeld aan een wijk en zullen nog nadrukkelijker worden ingezet voor de wijkproblematiek van de betreffende wijk. De zichtbaarheid en herkenbaarheid van de politie voor het publiek neemt hierdoor toe. Door korte overleglijnen en gerichte aansturing wordt bovendien effectiever en efficiënter gewerkt. De politie blijft veel belang hechten aan een goede en gestructureerde samenwerking met de partners in de stad, zoals de gemeente, het openbaar ministerie en instellingen als jeugdzorg en welzijnswerk. Met deze nieuwe aanpak blijft de politie een goede zorg in de stad garanderen.

Wat merkt de burger ervan?

De koppeling van politieagenten aan één wijk gaat zorgen voor meer herkenbare politie. Op het gebied van bereikbaarheid en beschikbaarheid verandert er voor de inwoners van de gemeente Utrecht niets. De burger kan op de vertrouwde wijze aangifte blijven doen bij één van de bureaus in de stad.

De bureaus van de vier districten zijn gehuisvest op de volgende adressen:

Utrecht noord: Kaan Hoorndreef 3

Utrecht centrum: Kroonstraat 25

Utrecht zuid: Marco Pololaan 6

Utrecht west: Dorpsstraat 9b in Vleuten.