Molukse acties tijdens Wereldhavendagen en Fortis Marathon Rotterdam
ROTTERDAM, 20070907 -- Op zaterdag 8 september en 9 september 2007 demonstreert de initiatiefgroep uit Capelle aan de IJssel `Lambang tetap berkibar' tegen de erbarmelijke mensenrechtensituatie in de Molukken (Indonesië). Daar worden op dit moment 49 mensen vastgehouden en mishandeld voor het tonen van de niet erkende Zuid-Molukse vlag. Beide demonstraties vinden plaats in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen en de Fortis halve marathon, omdat Rotterdam de zuster-/partnerstad van Jakarta (Indonesië) is.
Fortis Halve Marathon
Op zondag 8 september staat de groep Molukkers ter ondersteuning van een groep Molukse deelnemers aan de AD 10 km, ter hoogte van zwembad Tropicana. Daar wordt er gedemonstreerd door met Molukse vlaggen, spandoeken en flyers te staan. De groep Molukse marathonlopers loopt als een groep en zal als groep met Molukse vlaggen finishen. De demonstratie duurt van 10.00 uur tot 14.00 uur.
Wereldhavendagen
Op zaterdag 8 september demonstreert de groep Molukkers op de Erasmusbrug van 14.00 uur tot 18.00 uur door met Molukse vlaggen en spandoeken te gaan staan. Ook worden er flyers uitgedeeld. Op de achtergrond vinden dan de activiteiten van de Wereldhavendagen plaats, zoals de demonstraties van de Koninklijke Marine.
Aanleiding
Ondertussen zitten er 49 pro-onafhankelijkheidsactivisten in hechtenis op het Molukse eiland Ambon. Dit voor het voeren van of betrokkenheid bij een vreedzame actie op 29 juni 2007. Als blijk van hun roep naar onafhankelijkheid van de Zuid Molukken toonden zij voor het gezicht van de Indonesische president de RMS-vlag.
Het Indonesische regime, dat claimt democratisch te zijn, lapt nog steeds alle mensenrechten aan haar laars. De Molukse gemeenschap in Nederland maakt zich daarover ernstig zorgen. Zo is de groep activisten opgepakt door de antiterreureenheid Densus 88, en zijn in de eerste week van detentie bezoeken van advocaten geweigerd. Ook zijn er tallozen meldingen van mishandelingen en martelingen van de activisten. Bij de arrestaties is één persoon op mysterieuze wijze om het leven gekomen. De verklaring van de Indonesische politie hierover is zacht uitgedrukt dubieus te noemen.
Waarom in Rotterdam?:
* In 1951 hebben de eerste Molukkers voet aan wal gezet in Rotterdam. 4000 Molukse KNIL-militairen (Koninkllijk Nederlands Indische Leger) op dienstbevel naar Nederland nadat, zij de Nederlandse driekleur in WO II hebben verdedigd.
* Rotterdam verbonden is met Jakarta als zijnde zuster-/partnerstad.
* De economische binding als één van de wereldhavens met onder meer Indonesië.
Andere acties
Initiatiefgroep Capelle heeft al eerder acties gevoerd, waaronder het stille protest tijdens de herdenking van de Japanse capitulatie bij het Indië-monument te Den Haag op 15 augustus jongstleden. Deze actie en alle andere acties van de initiatiefgroep verlopen altijd rustig en zijn ludiek van aard.
Na deze actie volgen nog meer acties.
Initiatiefgroep Capelle