Hersenstichting maakt samenwerking traumahelicoptercentra mogelijk

07/09/2007 11:47



Hersenstichting Nederland



De Hersenstichting Nederland heeft 130.000 euro toegekend aan onderzoek naar hersenletsel door ongevallen. Het onderzoek, dat in september start, is het eerste samenwerkingsverband van specialisten van de vier traumahelicoptercentra in Nijmegen, Rotterdam, Amsterdam en Groningen.

De samenwerking is verenigd in de 'Landelijke werkgroep Neurotraumatologie', gecoördineerd door dr. P.E. Vos, neuroloog aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op het in kaart brengen van het aantal patiënten dat jaarlijks in de vier helicoptercentra wordt opgenomen. Daarnaast wordt gekeken of er verschillen in behandeling zijn tussen de centra, en welke patiënten na de ziekenhuisperiode worden verwezen naar revalidatiebehandeling. Patiënten worden een jaar lang gevolgd, om zo de mate van herstel en blijvende invaliditeit op langere termijn na te gaan. Ook worden de kosten van opvang en behandeling in kaart gebracht.

In Nederland lopen jaarlijks 85.000 mensen hoofdletsel op, veroorzaakt door een ongeval in het verkeer, op het werk, thuis of tijdens het sporten. Bijna vijftig procent van de patiënten overlijdt of blijft ernstig geïnvalideerd door geheugen- of bewegingsstoornissen, of omdat de spraak en taal zijn aangetast. Ongeveer tien tot vijftien procent van de slachtoffers heeft een middelzware tot ernstige hersenbeschadiging.

Traumatisch hersenletsel heeft vaak verlies van opleiding of werk tot gevolg. Patiënten kunnen te maken krijgen met gedragsstoornissen, waardoor sociale contacten ook nog eens afnemen. Bovendien heeft tot dertig procent van alle patiënten chronische klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en moeite met het vasthouden van aandacht en concentratie. Nieuwe preventie- en behandelmogelijkheden van traumatisch hersenletsel zijn daarom van groot belang. Ondanks grote inspanningen om zover te komen, zijn er tot nog toe weinig bewezen behandelingen.

De financiële ondersteuning van de Hersenstichting bevordert de samenwerking tussen specialisten op het gebied van traumatisch hersenletsel. Dat maakt het in de nabije toekomst gemakkelijker landelijke behandel- en zorgstudies uit te voeren, waardoor de behandeling van patiënten met traumatisch hersenletsel verbetert.