Gemeente Beuningen


Ondertekening Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen door gemeenten Duiven, Westervoort, Beuningen, Rheden en Renkum

De milieu-wethouders Ciska Wobma (Westervoort), Harriët Tiemens (Rheden), Bas Elfrink (Duiven), Frans Houben (Beuningen) en Dirk van Uitert (Renkum) hebben op Duurzame Dinsdag 4 september de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen van de landelijke overheid ondertekend.

Met de ondertekening geven de vijf Gelderse gemeenten aan dat zij in het vervolg duurzaamheidsaspecten laten mee wegen bij hun inkoopbeleid. In totaal 11 van de 56 Gelderse gemeenten hebben tot nu toe een dergelijke Deelnameverklaring ondertekend. In 2010 dienen alle gemeenten en de provincie voor 50% duurzaam in te kopen. De Gelderse Milieufederatie benadert Gelderse gemeenten om te tekenen.

`Als gemeente hebben wij een belangrijke voorbeeldfunctie', aldus de wethouders. `De Nederlandse overheden geven jaarlijks zo`n 30 miljard euro uit aan inkopen, variërend van kantoormeubels tot aan de bouw van een nieuwe bibliotheek. Vanwege dit hoge inkoopvolume kan de overheid met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van produkten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De gemeenten Duiven, Westervoort, Beuningen, Rheden en Renkum kopen al een deel duurzaam in. Zo kopen wij groene stroom in. Wij kunnen nog beter. Deelname aan dit programma zal ons daarbij ondersteunen'. Met de voorbeeldfunctie hopen de wethouders dat burgers ook volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde produkten bij de industrie zal toenemen.

foto ondertekening duurzaam inkoopbeleid door wethouders

Directeur Vintges van de Gelderse Milieufederatie is blij met dit voorbeeld van de gemeenten Duiven, Westervoort, Beuningen, Rheden en Renkum. `Wij hopen dat de overige Gelderse gemeenten ook volgen. Alleen dan kan de rijksdoelstelling van 50% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald'. Hij wijst op de voordelen van duurzaam inkopen. `De aanschaf van energiezuinige produkten levert de gemeente geld op'. Vintges verwijst naar een goede voorbeelden. Bij de gemeente Enschede wordt de bedrijfskleding duurzaam ingekocht. De toeleverancier moet ondermeer kunnen aantonen dat de kleding op een milieuvriendelijke manier voor een verantwoord loon in Zuid-Oost Azie wordt gemaakt. Gemeente Dordrecht heeft bij de aankoop van natuursteen uit China een afspraak gemaakt met de producent. De fabrikant garandeert dat de stenen zonder kinderarbeid zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten niet op de hoogte zijn van de erbarmelijke omstandigheden bij de natuursteenproduktie in Azie.

Ernest Raedts, voorzitter van het Inkoopplatform Stedendriehoek, vertelde dat door intergemeentelijke samenwerking ervaring kan worden uitgewisseld over de verduurzaming van de gemeentelijke inkoop. Apeldoorn, Deventer en Zutphen doen hiermee hun voordeel. Hij hoopt dat de ondertekenaars dit voorbeeld volgen.

Met de ondertekening nemen de gemeenten deel aan het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Dit programma ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van het duurzaam inkoopbeleid. Uitwisseling van praktijkervaringen en monitoring van de resultaten zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn ondermeer de aanschaf van schone auto`s, energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding, duurzaam FSC hout in bouwprojecten. Het rijksprogramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor de diverse produktgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden.

De genoemde voorbeelden kunnen niet allemaal met directe ingang worden verwezenlijkt. Door de ondertekening van de deelnameverklaring gaan de gemeenten hun inkoop- en aanbestedingsbeleid stapsgewijs verduurzamen.