Ingezonden persbericht
* PERSBERICHT * ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT * PERSBERICHT *
SUMMUM september 2007 verschenen
MAASTRICHT, 7 september 2007 - SUMMUM Magazine is het gemeenschappelijke blad voor externe relaties en medewerkers van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.
In de SUMMUM die vandaag op de mat valt, onder meer de volgende onderwerpen.
Excelleren = kiezen
Wie op Europees en wereldniveau wil excelleren, moet duidelijke keuzes maken in de onderzoeksthema's. Dat is de overtuiging van bestuursvoorzitter Guy Peeters van het azM en decaan prof.dr. Harry Hillen van de UM-faculteit Health, Medicine and Life Sciences.
'Maastricht' heeft gekozen voor hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg, oncologie en chronische ziekten.
Vitrobot Mark IV
De geavanceerde preparatierobot Vitrobot Mark IV (een vinding van de Faculteit Health, Medicine & Life Sciences) vriest biologische structuren, zoals DNA en bacteriën, met een enorme snelheid van tien miljoen graden per seconde in. Het Vitrobot-project sluit perfect aan bij het streven naar een kenniseconomie waarbij universiteit en bedrijven samen nieuwe hoogwaardige producten ontwikkelen en op de markt brengen.
Patiënten gezocht voor 'Beter zien met eieren'-onderzoek
De afdeling Oogheelkunde van het azM, de vakgroep Humane Biologie van de Faculteit Health, Medicine & Life Sciences en de Limburgse bedrijven Newtricious en Globus ei zoeken patiënten om onderzoek te doen naar een middel tegen de ernstige oogziekte 'maculadegeneratie'. Mogelijk bieden eieren uitkomst, hebben de Maastrichtse onderzoekers ontdekt.
Drastisch afvallen met de Endobarrier
Obesitas is een groeiend probleem. Letterlijk. Ook voor chirurgen die obese patiënten moeten opereren. Het azM zet, als eerste ziekenhuis in Europa, in die strijd een nieuw middel in: de Endobarrier. Dankzij de Endobarrier kunnen obese patiënten snel veel gewicht kwijtraken als voorbereiding op een operatie. Die is daardoor minder risicovol en de chirurg kan beter zijn werk doen.
Verpleeghuis-professor
Prof.dr. Jos Schols, sinds mei bijzonder hoogleraar Verpleeghuisgeneeskunde bij de capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde, zet zich in voor de verbetering van de ouderenzorg en -geneeskunde, en het ouderenzorgonderzoek. "De ouderenzorg is multidisciplinair. Het ligt dan voor de hand dat je het ouderenzorgonderzoek ook multidisciplinair aanpakt."
Vallen in verpleeghuizen
In Nederlandse verpleeghuizen vallen ouderen jaarlijks bijna twee keer. Ongeveer tien procent van die valpartijen leidt tot ernstig letsel met een sterke beperking van de levenskwaliteit, onnodig hoge zorgkosten en onnodige druk op de zorgprofessionals tot gevolg. Promovendus Jacques Neyens ontwikkelde een methode die het aantal valincidenten flink kan verlagen.
Patiënt centraal
De afdeling Cardiologie van het azM organiseert jaarlijks het hardloop- en wandelevenement Happy Run. De eerste 500 inschrijvers krijgen vooraf een korte gezondheids-check in het azM. Daaruit bleek dat Janke Bontekoe (68), ondanks een actief leven, een vrij hoog risico op een hartinfarct had. "Ik ben niet echt geschrokken, maar het was wel duidelijk dat er iets moest gebeuren."
Onderwijs-coach
Sinds 1999 is prof.dr. Albert Scherpbier wetenschappelijk directeur van het Onderwijsinstituut Geneeskunde. Mede door zijn toedoen is de geneeskundeopleiding de afgelopen tien jaar in de gids Hoger Onderwijs en de Elsevier-enquête door studenten onafgebroken als de beste in Nederland beoordeeld. "Ik zie onderwijzen als coachen. Je moet, net als een voetbalcoach, het beste uit mensen halen."
Ben jij geschikt voor de gezondheidszorg?
Het simpelweg optellen van studiepunten is een te beperkt systeem om te bepalen of een geneeskundestudent een goede arts wordt of niet, vindt prof. dr. Lambert Schuwirth. Zijn nieuwe toetsmethoden worden de komende jaren toegepast en kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het (geneeskunde)onderwijs.
Kijk ook op www.summum.mumc.nl
Informatie
Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over één van de onderwerpen of met een van de betrokkenen? Neem contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, ( t 043-3875112 / 06-26882865 / e jos.vancann@azm.nl ).
azM
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in.
Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.
Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.
Het azM ( zie ook: www.azm.nl en www.summum.mumc.nl ) telt 715 bedden en ruim 4.700 medewerkers.
Het azM is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ).
---- --