Gemeente Brunssum

Brunssum opent Infopoint Schutterspark

Brunssum zal in de zomer van 2008 een Infopoint Schutterspark openen. Het Infopoint vormt een knooppunt in de toeristische routes die binnen de Groenmetropool worden ontwikkeld. Tevens is het Infopoint het eerste kunstwerk in wat uiteindelijk een Kunstenpark Energie moet gaan vormen. Het Kunstenpark, gelegen in de groene oostflank van Brunssum en in een omgeving die sterk door het mijnverleden van Brunssum is bepaald, staat in het teken van de thema's energie en duurzaamheid.

schutterspark

Het Brunssumse Schutterspark werd 80 jaar geleden aangelegd door de toenmalige Staatsmijnen. Twee jaar geleden werd het park opgeknapt en het heeft momenteel een recreatieve functie, met wandel- en fietspaden, een minihaven, een speeltuin, een koetsiersroute, een kinderboerderij en horeca. Verschillende elementen in het park, waaronder de historische pompgebouwen, herinneren nog aan de steenkoolwinning in de vorige eeuw. De gemeente Brunssum wil met de aanleg van het Kunstenpark Energie investeren in het behoud van dit cultureel erfgoed en tegelijkertijd een verbinding leggen met actuele maatschappelijke thema's. Het Kunstenpark bevat nadrukkelijke verwijzingen naar het mijnverleden van Brunssum (de `oude energie'), maar plaatst deze in het kader van hedendaagse vraagstukken omtrent natuurbehoud en natuurontwikkeling en het opwekken en gebruik van duurzame energie (de `nieuwe energie'). Heden, verleden en toekomst krijgen zo vorm in educatieve en informatieve elementen en faciliteiten in een recreatieve omgeving.

Infopoint Schutterspark

Het Kunstenpark zal in de zomer van 2008 geopend worden met een Infopoint Schutterspark. Het infopoint verschaft, via een beeldscherm, informatie over de historische context en het culturele aanbod, niet alleen van het Schutterspark en Brunssum, maar van het gehele voormalige mijngebied waarvan Brunssum deel uitmaakt, de zogenaamde Groenmetropool. Het infopoint wordt uitgevoerd als een kunstwerk waarin de benodigde apparatuur voor informatievoorziening wordt geïntegreerd. Het vormt daarmee zelf ook een deel van het Kunstenpark Energie.

Groenmetropool

Het Infopoint Schutterspark maakt onderdeel uit van de Groenmetropool. De doelstelling van het project Groenmetropool is om de verschillende identiteiten en culturen in de voormalige mijngebieden in de Euregio (van Beringen in Belgisch-Limburg via Nederlands-Limburg tot aan Düren in Duitsland) met elkaar te verbinden. Hierdoor zullen zowel de lokale bevolking als bezoekers het landschap op een nieuwe manier gaan beleven en ontdekken. De Groenmetropool zal vanaf mei 2008 ontsloten worden via twee routes: een groene (voor wandelaars en fietsers) die de natuur- in recreatiegebieden in het postindustriële landschap tussen Beringen, Heerlen en Düren verbindt, en een metropoolroute langs de monumenten van de industriële geschiedenis. Het Schutterspark in Brunssum is één van de knooppunten in de Groenmetropool voor beide routes.

Sinds 2005 wordt het project Groenmetropool door de EU gesubsidieerd in het kader van het INTERREG-programma `Industrielle Folgelandschaft'. In totaal zijn er 25 partners (gemeenten, Kreise en toeristenbureaus/VVV's) uit België, Duitsland en Nederland betrokken bij het project.

schutterspark2
Het Kunstenpark Energie wordt een open podium in een groene omgeving dat geschikt is voor uiteenlopende culturele en educatieve activiteiten.

Cultureel park

De gemeente Brunssum streeft met het Kunstenpark Energie een cultureel park na, in de breedste zin van het woord. Het wordt een open podium in een groene omgeving dat geschikt is voor uiteenlopende culturele en educatieve activiteiten. Het park biedt ruimte voor permanente exposities, kleine festivals, culturele markten, folkloristische activiteiten en zomerconcerten.

Het Kunstenpark zal in de jaren vanaf 2008 gestaag ontwikkeld worden. Elk jaar zal een nieuw kunstwerk aan de bestaande collectie toegevoegd worden - tegelijkertijd zullen culturele en educatieve activiteiten en evenementen ter plaatse gestimuleerd worden. Het Kunstenpark zal zich in de eerste jaren vooral ontwikkelen in het zuidwestelijke deel van het park, dat momenteel reeds een duidelijke recreatieve functie kent. In latere jaren kan het Kunstenpark uitgebreid worden naar het bosgedeelte van het Schutterspark.


---