GroenLinks wil EHBsO-teams voor buitenschoolse opvang
6 september 2007
De wachtlijsten voor de buitenschoolse opvang moeten uiterlijk in de herfstvakantie zijn opgelost. Dat eist Ineke van Gent vandaag in een spoeddebat dat door GroenLinks is aangevraagd. Daar zijn EHBsO-teams voor nodig: Eerste Hulp bij Buitenschoolse Opvang.
Ouders hebben erop gerekend dat er met ingang van het nieuwe schooljaar op alle scholen opvang zou zijn geregeld. Daarom is het onaanvaardbaar dat er nu nog twintigduizend kinderen op een wachtlijst staan. GroenLinks wil dat staatssecretaris Dijksma EHBSO-teams gaat inzetten. Dit zijn interventieteams die kunnen ingrijpen op scholen die de buitenschoolse opvang nog niet hebben geregeld.
Eerste Hulp Buitenschoolse Opvang
Staatssecretaris Dijksma moet EHBSO-teams inzetten om te zorgen dat er voor 1 november voor ieder kind een plek is in de buitenschoolse opvang. Deze teams kunnen scholen bijstaan bij het realiseren van noodmaatregelen om alle twintigduizend kinderen onder dak te helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanvragen van vergunningen en het leggen van contacten met andere scholen, opvanginstellingen en sportclubs. Daarnaast vindt GroenLinks dat de staatssecretaris actief blije dozen moet aanbieden aan de basisscholen. Dit zijn mobiele boxen die op het schoolplein geplaatst kunnen worden en alle voorzieningen bevatten voor een fatsoenlijke opvang van schoolgaande kinderen. Tijdens het spoeddebat heeft Ineke van Gent een EHBSO-koffertje aangeboden met maatregelen voor de korte termijn. Deze voorstellen vindt u hieronder.
Alle kinderen onder dak
Het kabinet moet alles op alles zetten om de acute tekorten in de buitenschoolse opvang op te lossen, desnoods via noodmaatregelen als de inzet van klaslokalen en leegstaande kantoorpanden, kerken en pastorieën. Ook moet tijdelijk personeel worden geworven, bijvoorbeeld onder afgestudeerde PABO-studenten, bijstandsmoeders en opas en omas. Op de langere termijn moet de opvang professioneler worden: de school wordt dan een plek waar alle leerlingen van s ochtends 8uur tot s avonds 18uur terecht kunnen. Niet alleen voor lessen, maar ook voor sport, muziek, toneel en een goede maaltijd. GroenLinks trekt dan ook, naar Scandinavisch voorbeeld, fors extra geld uit om deze brede scholen te kunnen realiseren.
Meldpunt Buitenschoolse Opvang
Beloofd is beloofd, vindt GroenLinks. Daarom is het onaanvaardbaar dat tienduizenden ouders nu allerlei noodmaatregelen moeten nemen om hun kinderen onder dak te brengen. Ouders die problemen hebben met de buitenschoolse opvang, kunnen dat melden bij het Meldpunt Buitenschoolse Opvang, zodat GroenLinks het kabinet daar vervolgens op kan aanspreken. Het meldpunt vindt u op:
http://www.groenlinks.nl/bso
Ineke van Gent.
------------------------
Geachte Staatssecretaris, beste Sharon,
Twintigduizend kinderen staan op de wachtlijst voor de buitenschoolse opvang. Met recht kunnen we spreken over een noodsituatie. Actie is hard nodig zodat alle kinderen die dat willen na de herfstvakantie een plek hebben. En dat kan. Daar ben ik van overtuigd. Met daadkracht en creativiteit kunnen de wachtlijsten weg per 1 november. Als we allemaal, overheid, politiek, gemeenten, scholen en kinderopvangorganisaties, de buitenschoolse opvang maar de prioriteit geven die het verdient.
Als handreiking geef ik je graag dit EHBSO-koffertje met al vast wat instrumenten voor Eerste Hulp bij Buitenschoolse Opvang.
Ineke van Gent
Er komt een EHBSO-Team
Het Eerste Hulp Buitenschoolse Opvang Team schiet te hulp bij alle scholen die het nog niet is gelukt buitenschoolse opvang te regelen. Dat bezoek is niet vrijblijvend. Het EHBSO Team ondersteunt in het nemen van drempels, maar maakt ook keiharde afspraken met de scholen zodat zij na de herfstvakantie de buitenschoolse opvang hebben geregeld.
Het aanschaffen van blije dozen
De staatssecretaris dient er voor te zorgen dat er blije dozen worden besteld die als tijdelijke voorziening kunnen dienen voor de buitenschoolse opvang. Deze blije dozen zijn de door Boink ontwikkelde bso-boxen die eenvoudig op schoolpleinen geplaatst kunnen worden.
Bondjes sluiten met de sportclubs
Scholen hebben gymlokalen, sportclubs hebben sportvelden. Hier liggen kansen op de korte termijn. Laat trainers naar school komen om met de kinderen te gaan sporten en spelen in gymlokaal of op het schoolplein. Of ga met de kinderen na schooltijd naar het voetbalveld, het zwembad of de ijsbaan.
Scholen werken samen met scholen
Als scholen nog plekken over hebben, moeten leerlingen van andere scholen daar terecht kunnen. Scholen moeten meer met elkaar gaan samenwerken. Samen contracten sluiten met de buitenschoolse opvang. Samen kijken of de ruimte van de ene school goed gebruikt kan worden voor de sport, terwijl er in de andere school aan toneel wordt gedaan.
Opvang in klaslokalen
Als tijdelijke oplossing moeten klaslokalen gebruikt kunnen worden als opvangplek. Nu verzet de Inspectie zich daartegen. Het gaat om een oplossing tot dat de scholen geschikt zijn gemaakt als buitenschoolse opvanglocatie. Want uiteindelijk is dat toch het ideaal: een school waar kinderen van 8.00u tot 18.00u de mogelijkheid hebben om te leren, te spelen, te sporten, te schilderen, te acteren, te koken enzovoort. Kortom: een plek waar zij kunnen genieten van een onbezorgde schooltijd.
GroenLinks