European Union



IP/07/1283

Brussel, 5 september 2007

Colombia: Europese Commissie trekt miljoen euro uit voor slachtoffers overstromingen

De Europese Commissie heeft 1 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Colombia. De hulp is bedoeld om de allereerste nood te lenigen van de bevolking van het noordwesten van het land. De hulp wordt toegewezen via het directoraat-generaal voor humanitaire hulp van de Europese Commissie, ECHO, dat onder leiding staat van commissaris Louis Michel.

Het hulpbedrag wordt besteed aan voedselhulp, landbouwgrondstoffen, verstrekking van schoon water en sanitaire voorzieningen, noodbehuizing, basisgezondheidszorg en kinderbescherming. De doelgroep is de door de overstromingen getroffen bevolking in de provincie Córdoba en de regio La Mojana, vooral de dorpen op het platteland. Bijzondere aandacht krijgen kwetsbare groepen als kinderen, vrouwen en de inheemse bevolking. Dit besluit om humanitaire hulp te verlenen komt ten goede aan zo'n 45.000 mensen.

Colombia is dit jaar door het regenseizoen zwaar getroffen. In 28 van de 32 Colombiaanse provincies zijn zware overstromingen en aardverschuivingen geweest. In totaal zijn meer dan 580.000 Colombianen daardoor getroffen. De zwaarste klappen zijn gevallen in het noordwesten van het land: de provincie Córdoba en de regio La Mojana (delen van de provincies Bolívar en Sucre).

Van 7 tot 10 augustus is een onderzoeksmissie van DG ECHO in Córdoba en La Mojana geweest om de humanitaire situatie ter plaatse te beoordelen. Het besluit is genomen op basis van de resultaten daarvan.

Deze bijstand is een aanvulling op de hulpactiviteiten die het directoraat-generaal voor humanitaire hulp al ontplooit voor de slachtoffers van het conflict in Colombia. De Europese Commissie heeft sinds 1997 in totaal al voor meer dan 108 miljoen euro humanitaire hulp aan Colombia verleend. Meer informatie over de humanitaire hulp van de Europese Commissie:

http://ec.europa.eu/echo/field/colombia/index_en.htm