RMB

Themabijeenkomst Luchtkwaliteit op 4 september 2007

De Wet luchtkwaliteit vervangt in de nabije toekomst het Besluit luchtkwaliteit 2005. De kern van de wet is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Op provinciaal niveau is er het Brabants Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (BSL). Als input voor het BSL moet er binnen de regio een regionaal uitvoeringsprogramma worden opgesteld, waaraan bij voorkeur zo veel mogelijk gemeenten meedoen.

Inhoud bijeenkomst 4 september

Op 4 september organiseert het RMB een bijeenkomst over de nieuwe wetgeving. De bijeenkomst start met drie presentaties over de stand van zaken van de Wet luchtkwaliteit, het NSL en BSL, er wordt een concrete casus behandeld en over het luchtkwaliteitsbeleid van gemeente Oss wordt gepresenteerd.

Het tweede deel van de bijeenkomst is meer praktisch van aard. Deelnemers discussiëren over de hiervoor genoemde maatregelen en er wordt informatie gegeven over financiële en andere steun voor gemeenten. In dit deel worden bouwstenen verzameld voor het maken van een regionaal uitvoeringsprogramma.

De bijeenkomst start om 09.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Locatie is Gildekamp 8 in Cuijk. Voor wie wil is er na afloop een broodje.

Voorbeelden van maatregelen, die in het regionale uitvoeringsprogramma kunnen worden opgenomen, zijn:


1) Duurzaam inkopen:

Een aantal gemeenten heeft al een convenant op dit gebied ondertekend. Voor het uitvoeringsprogramma kunnen meer gemeenten dit convenant ondertekenen. Daarnaast wordt bekeken welke luchtkwaliteitsmaatregelen passen binnen het convenant. Daarbij moet worden gedacht aan opdrachtverlening aan bedrijven die een schoon wagenpark hebben.


2) Aardgas en multi-fuel:

Een aantal gemeenten is al bezig met het realiseren van vulpunten voor aardgas of multi-fuel. Om het netwerk verder uit te breiden, is het van belang dat in zoveel mogelijk gemeenten een vulpunt komt.


3) Stedelijke distributie:

Gemeenten die stedelijke distributie als een serieuze mogelijkheid zien, worden ondersteund met een gratis scan van de gemeente. Op basis daarvan wordt een bevoorradingsprofiel opgesteld. Hieruit volgen maatregelen, die getroffen kunnen worden.


4) Doorstroming:

Het programma van de GGA (Gebiedsgerichte aanpak verkeer en vervoer) wordt gecheckt op maatregelen die de doorstroming van het verkeer bevorderen. Bekeken wordt of er extra mogelijkheden zijn ten opzichte van het GGA-programma.


5) Vervoersmanagement:

Voor dit onderwerp komt er vanuit bedrijven steeds meer belangstelling. Met name bij de aanleg van bedrijventerreinen biedt dit mogelijkheden.


6) Preventie:

Het vastleggen in een luchtkwaliteitsbeleid op welke manier de luchtkwaliteitsnormen worden getoetst bij de besluitvorming kan ervoor zorgen dat nieuwe luchtkwaliteitsknelpunten worden voorkomen. Hiervoor kan worden aangesloten bij het beleid dat de gemeente Oss al heeft opgesteld.

Opgeven voor de bijeenkomst of meer informatie? Neem dan contact op met Helma Smoders, 0485 - 33 83 99 of hsmolders@rmb.nl.