Universiteit Maastricht / IVN Consulentschap Limburg
Persbericht
4 september 2007
UM-ICIS en IVN serveren duurzaam ontbijt aan provinciebestuurders op Duurzame Dinsdag
Duurzame ontwikkeling leeft in Limburg
"Duurzame ontwikkeling doe je samen". Dat concludeerden Gouverneur Frissen en gedeputeerden Driessen, Wolfs, Vrehen en Kersten van de Provincie Limburg, terwijl zij vanochtend op Duurzame Dinsdag genoten van hun eerste duurzame ontbijt, aangeboden door het UM-instituut ICIS (International Centre for Integrated assessment & Sustainable development) en IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie).
In een open gesprek werden gedachten uitgewisseld over duurzaamheid in Limburg. Alle aanwezigen onderstreepten daarbij het belang van bewustwording binnen overheid en samenleving. Ook binnen de provinciale organisatie verdient duurzaamheid meer aandacht. Het zou bijvoorbeeld een vast onderdeel moet vormen van elk beleidstraject, zoals men ook altijd de kosten afweegt bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Educatie op scholen is een ander voorbeeld: als kinderen opgroeien met oog voor duurzame ontwikkeling, dan is de kans groter dat ze op latere leeftijd op een verantwoorde manier met hun omgeving omgaan.
Onder duurzame ontwikkeling verstaan we het zoeken naar een balans tussen mensen, milieu en middelen door een integrale aanpak op de korte en lange termijn. Burgerinitiatieven op dit gebied kunnen hier een invulling aan geven. En dat is precies waarvoor Duurzame Dinsdag staat. Maatschappelijke organisaties brengen op deze dag duurzaamheid onder de aandacht, dit jaar voor de negende keer.
Van hype naar hoop
Duurzame ontwikkeling lijkt een nieuwe hype te zijn. Het wordt meer en meer geassocieerd met geld verdienen, met een voortzetting van ons consumptiegedrag. Duurzaamheid moet echter meer zijn dan een hype en het heeft ook die potentie. Met grote initiatieven in Limburg zoals 'cradle to cradle', het klimaatspel voor jongeren, warmtewinning uit asfalt en de duurzame Floriade in 2012 is er wel degelijk toekomst voor duurzaamheid. Maar ook burgerinitiatieven zoals de groene fietsen met elektromotor of het idee om airco's op zonne-energie te laten werken zijn daar een voorbeeld van. Deze en vele andere projecten bieden kansen voor een duurzame toekomst. ICIS en IVN roepen dan ook op om de creativiteit, kwaliteit en gedrevenheid die aanwezig is in de gehele samenleving te benutten. Dat vraagt om lange termijn en grensverleggend denken en doen. De rol van de provinciale overheid is het wegnemen van obstakels, zodat duurzaam consumeren en produceren gestimuleerd wordt.
Duurzame Dinsdag
Op de eerste dinsdag in september brengen maatschappelijke organisaties duurzaamheid onder de aandacht van de politiek én vragen daarbij om daadwerkelijke ondersteuning voor duurzame initiatieven uit de samenleving. Landelijk is voor de negende keer het Duurzame Koffertje overhandigd aan het kabinet, dit jaar aan minister Cramer van het ministerie van VROM. Dit koffertje bevat duurzame initiatieven, wensen en statements van burgers en organisaties. Het duurzame ontbijt is één van de weinige Duurzame Dinsdag-activiteiten op provinciaal niveau. Uiteraard was het ontbijt zelf ook duurzaam samengesteld: er werd gebruik gemaakt van ambachtelijke streekprodukten van maatschappelijk verantwoorde ondernemers.
Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Karen Schreurs, IVN, tel. 06-47276401, e-mail <:mailto:k.schreurs>k.schreurs@ivn.nl of Annemarie Van Zeijl-Rozema, ICIS, e-mail
Universiteit Maastricht