Ruimtelijk Planbureau

Belle van Zuylen-toren bij helder weer zichtbaar in groot deel Groene Hart

04.09.2007

De geplande Belle van Zuylen-toren - met zijn hoogte van 262 meter beoogd blikvanger van de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn - zal bij goede weersomstandigheden zichtbaar zijn in een zeer groot deel van het open gebied van het Groene Hart. In theorie is de toren over een afstand van 62 kilometer te zien maar in de praktijk zal de maximale zichtafstand, zelfs in het relatief open landschap van het Groene Hart, niet groter zijn dan 30 tot 35 kilometer. Door de aanwezigheid van 'zichtbarrières', zoals stedelijke bebouwing en bosschages, is de toren daarbinnen plaatselijk soms geheel onzichtbaar. Bovendien zullen minder goede weersomstandigheden de zichtbaarheid van de toren in de praktijk sterk beperken

Dat zijn enkele uitkomsten uit de studie 'De zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren' die is verschenen in de serie Beleidsadviezen van het Ruimtelijk Planbureau. In deze studie gaat het Ruimtelijk Planbureau aan de hand van de voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoge Belle van Zuylen-toren na wat de invloed is van (zeer) hoge gebouwen op het omliggende landschap. Daarmee geeft de studie enkele belangrijke aanwijzingen voor de te verwachten visuele impact van de Belle van Zuylen-toren.
De visuele impact speelt bij zowel voor- als tegenstanders van de toren een rol. Zo roemen voorstanders onder meer de gedurfde hoogte van het gebouw, de ruimtebesparing en zijn functie als 'landmark' voor de stad Utrecht. Tegenstanders stellen vragen bij de horizonvervuiling ten gevolge van de zichtbaarheid van de toren vanuit met name het Groene Hart.

Verder hebben de onderzoekers de zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren vergeleken met andere hoge torens die zichtbaar zijn vanuit het Groene Hart, zoals de Utrechtse Domtoren, het Nationale Nederlanden-gebouw in Rotterdam en de Gerbrandytoren (zendmast) in IJsselstein. Hieruit blijkt dat de Belle van Zuylen-toren bij gelijke afstand duidelijk de grootste impact aan de horizon heeft. Opvallend is verder dat, terwijl de toren vanuit een groot deel van het Groene Hart goed zichtbaar zal zijn, de zichtbaarheid vanuit de bos- en heuvelrijke gebieden ten oosten van de stad Utrecht vrijwel nihil is.

De onderzoekers constateren ook dat de toren, onder goede weersomstandigheden, vanaf de snelwegen richting Utrecht al te zien is vanaf bijvoorbeeld Amsterdam (A2), Gorinchem (A27) en Gouda (A12). Vanaf deze snelwegen zal de toren dus zeker zijn functie als 'landmark' voor Utrecht vervullen.

EINDE PERSBERICHT

---

De zichtbaarheid van de Belle van Zuylen-toren, Rotterdam/Den Haag: NAi Uitgevers/RPB. ISBN 978 90 7864 5054
Deze publicatie is als PDF te downloaden van www.rpb.nl.

De Belle van Zuylen-toren moet met zijn beoogde 262 meter de blikvanger gaan worden van Nederlands grootste Vinex-wijk, Leidsche Rijn in Utrecht. Als de Utrechtse gemeenteraad akkoord gaat met het ontwerp van de toren, kan de bouw beginnen in 2009 en kan de Belle van Zuylen dan in 2014 in gebruik worden genomen.

Voor een recensie-exemplaar (uitsluitend voor pers) of meer informatie:
Ruimtelijk Planbureau, Bureau Communicatie, Paul Splinter, telefoon 070 3288 746 of 06 5267 1626; splinter@rpb.nl.