Senternovem


Nieuws

04-09-2007 | Slopen of renoveren?

Jaarlijks komt ongeveer 26 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. Sinds 1995 is dit volume gestegen met 83%. Circa 98% van deze stroom wordt gerecycled en hergebruikt, maar het gaat wel om downcycling. Dat wil zeggen dat het als laagwaardig product wordt ingezet. Bovendien neemt de afvalstroom toe door sloop in het kader van stedelijke vernieuwing en sloop van onbruikbare utiliteitsgebouwen. Voor al dat sloopafval is in de toekomst geen bestemming meer en dat levert enorme overschotten op. Alle reden dus om een zorgvuldige afweging te maken bij de keuze voor sloop of renovatie. Het energielabel waarmee de energetische kwaliteit van het vastgoed inzichtelijk wordt, kan een rol spelen bij die keuze.

Lang is gedacht dat het energiegebruik het merendeel van de milieubelasting van een gebouw bepaalt. Uit onderzoeken naar de milieubelasting van energie, materiaal en water blijkt echter het tegendeel (zie de publicatie Bouwen met tijd en The Sustainable Office). Zoals te Bron: Bouwen met tijd zien is in de grafiek is de milieubelasting van materiaal de eerste 25 jaar hoger dan die van het energiebruik. Na 25 jaar kruisen ze elkaar en gaat de milieubelasting van het materiaal verder omlaag. Als je na die 25 jaar een gebouw gaat slopen en weer helemaal opnieuw gaat bouw, zou je terugkomen met een hoge milieubelasting van materiaal. Renoveren is na 25 jaar dus veel milieuvriendelijker.
Emeritus prof. A. Thomsen: " In Nederland wordt flink gesloopt - vooral sociale huurwoningen. Woningcorporaties hebben plannen voor ruim een verdrievoudiging van de afbraak. Dat is merkwaardig omdat de technische kwaliteit van Nederlandse sociale huurwoningen bepaald niet slecht is. Inmiddels is er ook weer een toenemende schaarste op de woningmarkt. Ik voorzie een nieuwe woningnood". Slopen betekent immers een veel lange periode van herontwikkeling en levert op de kortere termijn een tekort aan ruimte op.

Het energielabel geeft inzicht in de energetische kwaliteit van een pand en de mogelijkheden om de energieprestatie te verbeteren. Een slechte score kan een argument zijn om te slopen. Maar het energielabel zegt maar iets over een heel klein deel van de kwaliteiten van een wijk. Pas dus op dat niet alleen op basis van het energielabel een besluit tot sloop wordt genomen. Het gaat namelijk niet alleen om de fysieke kwaliteiten. Ook andere aspecten spelen een rol bij de keuze voor sloop of renovatie zoals de mogelijkheden die de woningen bieden voor woondifferentiatie, de kwaliteit van het groen en de openbare ruimte of de kwaliteit van de sociale structuur. De keuze voor sloop of renovatie hangt dus helemaal af van de omstandigheden. Milieubelasting speelt daarbij een rol, net als de energieprestatie van een woning. Uiteindelijk gaat het om de krachten van een wijk. Die zijn te bepalen door de sociale, fysieke en economische aspecten te onderzoeken op kwaliteiten. Pas als al die aspecten meegewogen worden, kan een goede keuze gemaakt worden of het slopen of renoveren wordt.