Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-09-2007

KNAW brengt advies 'Bodembeweging in Nederland' uit

In haar rapport Bodembeweging in Nederland adviseert de KNAW om de diverse meetresultaten en bestaande kennis van de bodembeweging in Nederland te bundelen en op elkaar af te stemmen. Een dergelijke aanpak kan leiden tot nieuwe inzichten in de problematiek rond de bewegingen van de Nederlandse bodem. De beschikbare gegevens dienen bij een centraal punt te worden beheerd en gecoördineerd, zodat er een optimaal inzicht in de bodembeweging te verkrijgen is en toekomstige ontwikkelingen beter te voorspellen zijn.

Nederland is een kwetsbaar land als het gaat om zijn ligging ten opzichte van het wateroppervlak en de zeespiegel. Deze kwetsbaarheid kan de komende jaren nog groter worden als gevolg van de voorspelde klimaatsveranderingen. De bodem van Nederland is door allerlei oorzaken voortdurend in beweging, met grote en kleine gevolgen voor de waterhuishouding, de bebouwing en de bedijking. Goede kennis van de bodembeweging en voorspellingen van de toekomst zijn van essentieel belang voor de instanties die verantwoordelijk zijn voor de waterhuishouding, de bebouwing en de bedijking in Nederland en zullen deze instanties helpen bij het maken van besluiten die sociaal en economisch gezien voordelen opleveren.

De KNAW meent dat de tijd rijp is voor een adequate strategie van het meten van de bodemdaling en de problematiek van de bodembeweging in Nederland. Op dit moment bestaat er geen nationale strategie die gericht is op het verkrijgen van inzicht in de verschillende vormen van bodembeweging. Evenmin is er een overheidsorgaan dat alle metingen integraal coördineert, archiveert en distribueert en de afleiding van bodembeweging uit meetgegevens verifieert.

Een centrale aanpak met een op de behoeften afgestemde meetinfrastructuur, gecoördineerde meetcampagnes, gestandaardiseerde meetprocedures en analysemethodes kan een flinke efficiencyslag en kostenbesparing opleveren. Het vrijkomen en centraal beschikbaar stellen van de meetgegevens en de analyseresultaten levert een flinke stimulans op voor de wetenschap en de ontwikkeling van value-added services.

Daartoe stelt de KNAW voor een centraal overheidsorgaan in te stellen dat een initiërende, coördinerende en sturende rol dient te vervullen bij het verder ontwikkelen, uitwerken en uitvoeren van deze nationale bodemstrategie. Een dergelijk orgaan wordt idealiter geplaatst bij het TNO-Bouw en Ondergrond Geological Survey of the Netherlands, dat reeds belast is met het beheer van data en informatie van de Nederlandse ondergrond, inclusief de daarbij behorende wettelijke taken als registratiehouder en landelijke voorziening in het kader van de basisregistratie van de ondergrond van Nederland.

Bodembeweging in Nederland is voorbereid door de Nederlandse Commissie voor Geodesie (NCG) en de Raad voor Aarde en Klimaat (RAK)van de KNAW.