Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Doorbijten: het moet en kan!

Eindverslag Taskforce Jeugdwerkloosheid

Voorwoord

Doorbijten omdat het moet, omdat het kan!

Het werk van de Taskforce Jeugdwerkloosheid is veel lof toegezwaaid. De resultaten zijn immers meer dan gehaald? Ruim 44.000 jongeren (doelstelling 40.000) zijn er de afgelopen drie jaar extra aan het werk geholpen, teruggeleid naar school of via een combinatie van leren en werken tegelijk aan de slag gegaan. Doel: de broodnodige startkwalificatie halen die hen een duurzame start op de arbeidsmarkt mogelijk geeft. Toch past ons terughoudendheid. Veel is bereikt, maar de klus is nog niet geklaard.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft succes kunnen boeken dankzij de vele bondgenoten: gemeenten, CWI, kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en instanties die zich met de bestrijding van voortijdig schoolverlaten bezig houden, ondernemers, werkgevers- en vakorganisaties. Hoe de samenwerking ook verliep, uiteindelijk hadden we allemaal hetzelfde doel: jongeren die langs de kant staan aan het werk helpen en een toekomst bieden. In het eerste jaar lag de nadruk vooral op matching: werkgevers werden opgeroepen vacatures aan te bieden. Jongeren werden via een leerbaan bij werkgevers aan het werk geholpen. Voor de groep die de school de rug had toegekeerd, maar onvoldoende ervaring en scholing had om duurzaam aan de slag te komen, werd in het tweede jaar het 2e Kans Beroepsonderwijs geïntroduceerd. Met financiële prikkels werd het voor werkgevers extra aantrekkelijk gemaakt `jongeren met een vlekje' aan een leerbaan en daarmee aan een startkwalificatie te helpen. In het derde jaar lag het zwaartepunt van de energie op preventie. Campagnes over beroeps- en studiekeuze, best practices over de aanpak daarvan en over de overgang van het vmbo naar het mbo maakten ouders, docenten, decanen en andere betrokkenen bewust van de noodzaak jongeren goed over hun keuze en de consequenties daarvan na te laten denken. Voor de inzet bij al die activiteiten dank ik alle bondgenoten hartelijk.

Zonder alle externe partners die hun schouders er onder hebben gezet, had de Taskforce de doelstellingen nooit gehaald. Maar ook aan de binnenkant van het project is voortreffelijk werk geleverd door de medewerkers van de Taskforce. Met een projectdirectie van gemiddeld 18 mensen zijn bergen werk verzet, is veel kwaliteit geleverd en dat bovendien in een heel prettige sfeer. In het dankwoord worden onze zeer gewaardeerde medewerkers met naam genoemd.

Is het werk me de behaalde resultaten klaar? Niets is minder waar. Ondanks de economische rugwind wil het voor een grote groep jongeren nog steeds niet lukken aan de slag te komen. Om ook die jongeren een toekomst te bieden, moeten de bondgenoten van de Taskforce nu op eigen kracht blijven doorbijten. De leden van de Taskforce hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. De bondgenoten hebben immers al zo enorm veel ervaring opgedaan met actiedagen, reclamecampagnes, projecten en evenementen om jongens en meiden tussen de 15 en 23 jaar aan werkgevers te koppelen en verder te helpen. En ook het kabinet en het Oranje Fonds hebben hun steun toegezegd. Bij CWI blijft er ­ met steun van het kabinet ­ extra aandacht voor de bemiddeling van jongeren naar scholing en werk. Voor jongeren die niets willen, komt er een opvangmogelijkheid die deze jongeren weer op de rails helpt en hen perspectief op een toekomst biedt.


---

Het Oranje Fonds steekt in vier jaar tijd bijna 16 miljoen euro in lokale projecten die jongeren op weg helpen naar een mooie toekomst.

Omdat doorbijten juist nu moet, en omdat het kan. Het tij is gunstig. Maak er gebruik van.

Veel succes!

Taskforce Jeugdwerkloosheid

Jan Berghuis
Hans de Boer
Sadik Harchaoui
Niek-Jan van Kesteren
Pauline Krikke
Wim Metsemakers
André Timmermans


---

Inleiding
De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft eind 2006 de belangrijkste doelstelling bereikt: 40.000 extra jongeren zijn mede dankzij de inspanningen van haar bondgenoten geplaatst op een jeugdbaan. Dit wil niet zeggen dat de Taskforce het afgelopen halfjaar heeft stilgestaan. De nadruk van de activiteiten lag op het gebied van het structureel maken van de acties, het overdragen van de ervaringen en het feestelijk afsluiten.

Voor u ligt het eindverslag van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. In dit eindverslag ligt de nadruk op de activiteiten van het laatste halfjaar (januari tot juni 2007) met af en toe een uitstapje naar het verleden. Voor een totaal overzicht van de afgelopen jaren wordt verwezen naar de reeds verschenen actieplannen en rapportages te vinden op
www.jeugdwerkloosheid.nl1.

In dit verslag komen de behaalde resultaten van de acties, mede naar aanleiding van het Tweede Kans Beroepsonderwijs, aan de orde. Ook worden de activiteiten van de Taskforce op het gebied van Preventie besproken. Tot slot komen de acties in het kader van de overdracht aan bod. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de succesvolle werkwijze van de Taskforce en de lessen die hieruit getrokken kunnen worden.

De Taskforce wenst u veel inspiratie.


1 Werkplan 2004: Samen aan het werk, Werkplan 2005: Commitment is goed, Banen zijn beter, Match is the best, Actieplan 2006: Werken aan de toekomst, Zet de toekomst aan het werk, Actieplan 2007: Juist nu doorbijten!


---

Behaalde resultaten 2004 - 2007
Eind oktober 2003 startte de Taskforce Jeugdwerkloosheid. De Taskforce is ingesteld door de bewindslieden van het ministerie van OCW en SZW. De eerste doelstelling was het behalen van 40.000 extra jeugdbanen. De tweede doelstelling was het realiseren van een sluitende aanpak. Dit betekent dat iedere jongere binnen een half jaar weer richting school danwel een baan is. Op 25 juni 2007 is de Taskforce conform planning opgeheven.
Extra jeugdbanen
De Taskforce heeft in 2007 verder ingezet op het werven en vervullen van jeugdbanen. De Taskforce heeft haar doelstelling ruim bereikt: tot en met 25 juni 2007 zijn 44.692 jongeren extra bemiddeld op een jeugdbaan.

Extra bemiddelingen door CWI 2004 7.743 2005 12.498