VVD


3-9-2007

VVD wenst uitleg premier overtreden aanbestedingsregels

VVD Tweede Kamerlid Charlie Aptroot neemt geen genoegen met de beantwoording van vragen door de minister-president en de minister Koenders, Rouvoet en Vogelaar.

De antwoorden op de vragen over de hoge kosten van de 100-dagentoer van het kabinet en het overtreden van de aanbestedingsregels zijn volgens de liberaal onvolledig en op sommige punten onjuist. Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van dinsdag 4 september zal hierover een debat met de minister president aanvragen. De VVD wil dit debat nog voor Prinsjesdag plaatsvindt.

De kosten gemaakt door derden in het kader van de propagandatoer van het kabinet zijn nu al opgelopen tot méér dan EUR 3,2 miljoen! Terwijl een aantal posten niet worden weergegeven (onjuistheden in de lijsten), rekeningen nog moeten binnenkomen en alle kosten gemaakt door de eigen ambtenaren, extra gebruik van dienstauto's enz. niet zijn meegeteld.

Koplopers in het maken van hoge kosten zijn minister Koenders (dagje Schokland EUR 807.000), de minister president zelf met EUR 801.000, minister Vogelaar met een bustoer van EUR 595.000 en minister Rouvoet met Kindertop en bustoer a EUR 365.000.

Alle vier de bewindslieden geven aan de aanbestedingsregels te hebben overtreden, maar doen daar luchtig over. Aptroot: "Het is belastinggeld en dat is niet bedoeld om het kabinetsbeleid te promoten met een filmpje. Het kabinet denkt blijkbaar dat er geen einde komt aan belastinggeld."
Minister Rouvoet geeft een verkeerde voorstelling van zaken; hij schrijft de Kamer dat pas op 24 april werd besloten dat de Kindertop op 6 juni zou plaatsvinden en er dus niet kon worden aanbesteed. Al op 22 februari ontstond het idee en in een brief van 5 april noemt Rouvoet de datum van 6 juni al.

maandag 3 september 2007