Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen leden De Roon en Wilders over de doelstellingen van de Raad van de Europese Unie onder het Hervormingsverdrag van de Europese Unie

03-09-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over de doelstellingen van de Raad van de Europese Unie onder het Hervormingsverdrag van de Europese Unie. Deze vragen werden ingezonden op 13 augustus 2007 met kenmerk 2060722900.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de minister-president, minister van Algemene Zaken, op vragen van de leden De Roon en Wilders (PVV) over de doelstellingen van de Raad van de Europese Unie onder het Hervormingsverdrag van de Europese Unie.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de uitlatingen van mevrouw Gisela Stuart (Labour MP en een van de mede-opstellers van de Europese Grondwet), die er op neer komen dat de Raad van de Europese Unie na invoering van het Hervormingsverdrag van de Europese Unie niet langer slechts een forum zal zijn waar regeringsleiders de belangen van de staten die lid zijn van de Europese Unie coördineren, doch een orgaan zal zijn dat tot doel heeft de belangen van de Europese Unie te vertegenwoordigen?
1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u deze visie van mevrouw Stuart op de toekomstige rol van de Raad van de Europese Unie? Zo neen, waarom niet? Zo ja, betekent dit dat in de Raad de belangen van Nederland ondergeschikt zullen zijn aan de belangen van de Europese Unie? Deelt u de mening, dat daarmee dan feitelijk de Europese regering geboren is?

Antwoord
Nee. Het door u aangehaalde artikel is onvolledig en onjuist. Daardoor wordt de lezer op het verkeerde been gezet. Het stelt:

But the treaty will formally incorporate the council into the EU's structure - and oblige EU leaders to "promote its values, advance its objectives, serve its interests' rather than those of member states.

Artikel 9 van het ontwerp-Hervormingsverdrag dat voorligt in de IGC en het nummer CIG 1/07 draagt stelt:

The Union shall have an institutional framework which shall aim to promote its values, advance its objectives, serve its interests, those of its citizens and those of the Member States, and ensure the consistency, effectiveness and continuity of its policies and actions.

Hieruit blijkt expliciet dat de belangen van burgers en lidstaten gediend worden. De bepaling in artikel 9 dat de Europese Raad een instelling is, markeert de plaats van de Europese Raad in het institutioneel kader van de Europese Unie. Er is nergens sprake van dat de Europese Raad of de Raad van de Europese Unie ondergeschikt zou zijn aan welk belang dan ook of dat nationale belangen ondergeschikt zouden zijn aan de belangen van de EU.

Vraag 3
Klopt het, dat het de bedoeling is dat het Europees Hervormingsverdrag
2) aan de Europese Unie de bevoegdheid toekent om zelfstandig belasting te gaan heffen? 3 ) Zo neen, waarom niet? Zo ja, deelt u de mening dat daarmee dan feitelijk de Europese superstaat is geboren?

Antwoord
Nee. De EU heeft geen bevoegdheid om belasting te heffen en krijgt deze ook niet in het Hervormingsverdrag. Het zijn de EU-lidstaten die middelen afdragen aan de EU.

Vraag 4
Deelt u de mening, dat dit alles aanleiding moet zijn om het Europees Hervormingsverdrag bij referendum aan de Nederlandse bevolking voor te leggen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ik verwijs u graag naar de antwoorden op vragen van het lid De Roon van 23 juli 2007 met kenmerk 2060721740.


1) zie link

2) In het bijzonder het concept voor artikel 262 van het Hervormingsverdrag. Zie 3)

Meer informatie


* Link 1 Externe link

* Link 2 Externe link

* Link 3 Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl