Hulpverlening Gelderland Midden

jeugdgezondheidszorg

Meer spreekuren voor kinderen van álle leeftijden in jeugdgezondheidszorg

In het nieuwe schooljaar 2007- 2008 komen er meer spreekuren voor kinderen van álle leeftijden in de jeugdgezondheidszorg die Hulpverlening Gelderland Midden biedt. De spreekuren worden gehouden door jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. Leerkrachten én ouders kunnen kinderen aanmelden als zij vragen hebben over de sociaal-medische ontwikkeling van het kind. De doktersassistenten van Hulpverlening Gelderland Midden gaan nu in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar, behalve de 5- en 6 jarigen, ook de 10- en 11 jarige kinderen onderzoeken. In de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen wordt deze werkwijze nu geïntroduceerd voor alleen de vijf- en zesjarigen.

Als eerste GGD in Nederland maakt Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) meer aandacht vrij voor risicokinderen door een nieuwe werkwijze in de jeugdgezondheidszorg in te voeren. De doktersassistentes onderzoeken álle kinderen op de wettelijk verplichte contactmomenten van 5/6- en 10/11- jarige leeftijd. Zij betrekken hierbij ook de informatie verkregen van ouders en leerkrachten door middel van vragenlijsten. De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen onderzoeken in de spreekuren de kinderen die doorverwezen zijn. Dit kunnen kinderen van álle leeftijden zijn. Hierdoor kan de jeugdgezondheidszorg sneller reageren als er zorgen ontstaan over kinderen die niet opgeroepen worden voor het standaardonderzoek. In het speciaal onderwijs verandert de werkwijze niet. Daar blijven de jeugdartsen alle kinderen onderzoeken.

In 2003 is in Nederland het basistakenpakket voor jeugdgezondheidszorg ingevoerd waarbij voor alle kinderen is vastgelegd dat zij op 5/6-, 10/11- en 14jarige leeftijd onderzocht worden in hun lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling. In de praktijk is gebleken dat de medewerkers van Jeugdgezondheidszorg 80 tot 85% van hun tijd besteden aan het onderzoeken van gezonde kinderen en tijd tekortkomen voor kinderen die meer risico lopen op problemen in hun ontwikkeling. Scholen hebben daarnaast aangegeven de vraaggerichte zorg die HGM voor 2003 leverde, te missen. Om die redenen heeft Jeugdgezondheidszorg de nieuwe werkwijze ontwikkeld, geënt op de methodiek van triage die in huisartsenpraktijken en poliklinieken al langer gangbaar is.

Deze werkwijze wordt vanaf maart 2007 gefaseerd ingevoerd. In de eerste fase ging het om de kinderen geboren in 2001 en woonachtig in de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Nu gaat de tweede fase in: invoering van de werkwijze voor de kinderen uit 2001 in Ede en omgeving en uitbreiding van de te onderzoeken kinderen met kinderen uit 1996 in Arnhem en omgeving. Per januari 2008 wordt de werkwijze uitgebreid met klas 2 uit het voortgezet onderwijs in werkgebied Oost en uitbreiding naar groep 7 in werkgebied West. In de laatste fase, per augustus 2008, wordt uitgebreid naar klas 2 voortgezet onderwijs in werkgebied West.