produceren Biologische landbouw kan duurzame energie produceren 3 sep 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Kleinschalige productie van biobrandstoffen, vergisting en verbranding lijken op dit moment de meeste geschikte methoden voor de biologische sector om een positieve bijdrage te leveren aan de wereldwijde milieuproblematiek. Biologische bedrijven zijn vaak te klein om zelf rendabel in de kleine installaties voor biobrandstof of vergisting te kunnen investeren. Rendabel duurzame energie produceren vraagt om combinatie van sectoren en technieken. Vergisting en kleinschalige biobrandstofproductie kunnen hierbij als draaipunt fungeren. Dat concluderen onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG), het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en het Louis Bolk Instituut.

Vergisting van mest en andere groene grondstoffen ligt het meest in de lijn van de biologische productiemethoden. Vergisting is zelfs een voorwaarde om gangbare drijfmest te mogen toedienen. Rendabele productie van biogas vraagt om samenwerking van bedrijven en ontwikkeling van kleinere âlow techâ vergistingsinstallaties. Omdat biologische bedrijven veelal gemengde bedrijven zijn, kunnen eigen gewasresten en geteelde biomassa op het eigen bedrijf gebruikt worden als co-vergistingsmateriaal. Hierdoor neem het totaal aan biologische mest toe. Gunstig in een tijd dat er door de aangescherpte eisen een tekort is ontstaan aan biologische mest.
Op een biologisch bedrijf is vaak meer brandstof nodig dan op een gangbaar bedrijf voor de mechanische onkruidbestrijding. Omschakeling op biobrandstoffen verlaagt de milieubelasting. Zelf koolzaad telen levert niet alleen eigen biodiesel op, maar ook koolzaadkoek voor krachtvoer en koolzaadstro voor gebruik bij het vee en biomassa voor verbranding.
Verbranden van dunningshout uit regionale landschaps- en natuurbeheerprojecten draagt bij aan beheer en onderhoud én geeft een schone verbranding in een biomassakachel.

De onderzoekers geven in het rapport niet alleen een overzicht van de mogelijkheden en knelpunten, maar doen ook een aantal aanbevelingen voor onderzoek en acties om de duurzame energieproductie in de biologische landbouw te bevorderen. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie LNV en uitgevoerd binnen het thema âEnergie en Broeikasgassen in de biologische landbouwâ. In dit thema wordt naast de productie van energie ook aandacht gegeven aan het totale energiegebruik in de biologische sector en de emissie van broeikasgassen zowel op bedrijfsniveau als in de keten. Meer informatie hierover op www.biokennis.nl.

Downloaden onderzoeksrapport
Rapport 54: ââOpties voor duurzame energieproductie in de biologische landbouw" kunt u hier gratis downloaden.

Meer over dit onderwerp
www.biokennis.nl
Contact
Animal Sciences Group
Hendrik Jan van Dooren
0320 - 293 436
hendrikjan.vandooren@wur.nl

Praktijkonderzoek Plant en Omgeving
Marcel van der Voort
0320 - 291 312
marcel.vandervoort@wur.nl

Louis Bolk Instituut
Bart Timmermans
0343 - 523 860
bart.timmermans@louisbolk.nl