Unieke hbo-specialisatie van start

03/09/2007 11:50



Reclassering Nederland



Hoe stuur je een vent van twee meter het trainingslokaal uit, als je zelf 23 jaar en 1.70 meter bent? En hoe motiveer je hem juist om aan zijn gedrag te werken? Vanaf vandaag worden zo'n 120 studenten opgeleid om te werken in het justitiële speelveld, het zogenoemde 'gedwongen kader'. Ze krijgen les in het gestructureerd, effectief en onder dwang werken.

Vier hogescholen ontwikkelden samen met Reclassering Nederland en nagenoeg alle organisaties uit het justitiële werkveld deze specialisatierichting voor hbo-studenten. Vijf hogescholen bieden de minor vanaf vandaag aan. Meer hogescholen zullen zeer waarschijnlijk volgen, zodat er een landelijke dekking ontstaat voor dit type opleiding. Studenten kunnen na afronding van de minor aan de slag bij bijvoorbeeld de reclassering, in de tbs, psychiatrie, jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming of het gevangeniswezen. Ook buíten het justitiële werkveld is een optie. Bijvoorbeeld bij sociale diensten van gemeenten of in de daklozenopvang of schuldhulpverlening.

Het vinden van goed personeel is moeilijk. Vacatures worden lastig gevuld. Vooral in de steeds complexer wordende justitiële wereld. De behoefte aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden wordt steeds groter. Het aansluiten van onderwijs op de beroepspraktijk is daarom van groot belang. Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland: 'Werken in een gedwongen kader - en daarmee het reclasseringswerk - is een vak apart. Het is een wezenlijk verschil of je werkt met mensen die uit vrije wil met je te maken hebben, of dat je werkt met bijvoorbeeld daders van een strafbaar feit, die van de rechter contact met je moéten hebben. Het vereist een goede balans tussen motiveren en op je strepen staan en de competentie om methodisch doordachte en verantwoorde keuzes te maken.'

De minor Werken in gedwongen kader is een welkome aanvulling op het huidige aanbod. Projectleider Frank Philippart en voorzitter Anneke Menger, vanuit het onderwijs betrokken bij de minor, zijn het erover eens: 'De nieuwe minor voorziet in de behoefte om al bínnen de opleiding te kwalificeren voor bepaalde functies in het beroepenveld. Steeds stelden we ons de vraag of studenten na afloop daadwerkelijk iets kunnen in tegenstelling tot alleen iets weten.' Samen met het werkveld onderwijs ontwikkelen is een nieuwe aanpak. Het is goed bevallen en zal in de toekomst vaker gebeuren.

Reclassering Nederland is ook enthousiast over de samenwerking met het onderwijsveld. In de toekomst zal de reclassering, samen met de hogescholen en instellingen uit het werkveld, het aanbod verder verbeteren, actualiseren en aanvullen.