Royal Friesland Foods
3 september 2007
Domo introduceert eiwitconcentraat dat romigheid en viscositeit combineert
Friesland Foods Domo introduceert een nieuwe generatie
wei-eiwitconcentraten die romigheid en viscositeit in één product
combineren.
Het product DOMO Hiprotal 60MP is geschikt voor gebruik in
zuiveltoepassingen zoals yoghurt en yoghurtdranken. Het zorgt voor
behoud van het romige karakter van producten, echter met minder vet.
Hiermee speelt Frieslands Foods Domo in op de toenemende marktvraag
naar laagvette ingrediënten; 1 procent DOMO Hiprotal 60MP vervangt 3
procent melkvet. Technologisch is het product interessant omdat met
minder eiwit een zelfde stevigheid van het eindproduct bereikt wordt.
Toepassing van het nieuwe eiwitconcentraat leidt tot lagere
ingrediëntkosten, een makkelijker formulering (één ingrediënt in
plaats van mengsels) en er is geen vermelding op verpakking
noodzakelijk van E-nummers en additieven omdat DOMO Hiprotal 60MP
afkomstig is van een natuurlijke zuivelbron.
Tot dusver was het niet mogelijk een ingrediënt aan te bieden dat
zowel romigheid als viscositeit combineert. Friesland Foods Domo is
een exclusieve overeenkomst aangegaan met Nandi Proteins Ltd. voor een
technologie die Friesland Foods Domo in staat stelt producten met de
nieuwe eigenschappen te produceren.
Nandi Proteins Ltd. zal het ingrediënt ook op de markt brengen voor
toepassingen buiten zuivel, onder de naam Nandi Milk Protein NMP60,
waaronder een uitgebreide reeks toepassingen als basis voor
vetvervanging en eiwitverrijking.
Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: "Door de
samenwerking met Nandi Proteins heeft Friesland Foods Domo de
beschikking over state of the art technologie waardoor wij een nieuw
en uniek product in korte tijd hebben kunnen ontwikkelen en
grootschalig produceren.
Dit past in onze strategie om sneller in te spelen op marktvraag en de
time to market van onze producten te verkorten."
"Nandi's intellectuele eigendom en technologie, in combinatie met de
uitgebreide ervaring en capaciteit van Friesland Foods Domo op de
zuivelmarkt, stelt ons in staat om nieuwe, functionele
wei-ingrediënten voor voedingsmiddelen- en drankenproducenten aan te
bieden. Deze overeenkomst is naar onze mening een duidelijke
bevestiging van de technologie van Nandi die goed past in ons
bedrijfsmodel, dat gericht is op het aangaan van samen¬werkingen met
een beperkt aantal belangrijke zakenpartners", aldus David McCartney,
CEO van Nandi Proteins, over de overeenkomst.
Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige
ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden
geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele
wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum,
Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle,
Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van
vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een
werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.
Nandi Proteins Ltd. is een bedrijf dat zich bezighoudt met onderzoek,
licentieverstrekking en marketing en gespecialiseerd is in technologie
voor gedenatureerd eiwit. Met behulp van de gepatenteerde technologie
van het bedrijf kunnen de eigenschappen van veel voorkomende eiwitten
zoals wei, soja en ei worden gemanipuleerd om talloze voedingsmiddelen
te verbeteren. Het bedrijf beschikt over gepatenteerde
proces¬beheersings¬technieken om ingrediëntproducenten te ondersteunen
bij de productie van deze functionele ingrediënten voor
voedingsmiddelen.