Politie Friesland

Politieberichten van zondag 2 september

Fryslân, 02-09-2007 o Politieberichten van zaterdag 1 september 11.00 t/m zondag 2 september 11.00 uur

Wolvega: politie onderzoekt diefstal fiets
De politie heeft vrijdagmiddag een aangifte opgenomen van de diefstal van een fiets. De groene Gazelle fiets met lage instap, die niet was afgesloten, stond achter een woning aan De Breuningslaan. Een familielid van de 84-jarig eigenaresse uit Wolvega deed aangifte.

Franeker: inbraak in instelling
De politie onderzoekt een inbraak in een instelling aan de Burgemeester J. Dijkstraweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd rookwaar weggenomen. Namens de instelling moet nog aangifte worden gedaan.

Sneek: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een Rana boot uit de Geeuw ter hoogte van de IJlsterkade. De witte boot werd in de nacht van vrijdag op zaterdag weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: automobilist onwel
De politie heeft zaterdagmorgen op de Van Harinxmabrug een aanrijding afgehandeld. Een 66-jarige automobilist uit Goutum raakte tijdens het rijden vermoedelijk onwel. Hij schampte met zijn auto de vangrail en botste vervolgens tegen een aantal autos. Het personeel van een passerende ambulance verleende direct eerste hulp en bracht vervolgens de bestuurder over naar het ziekenhuis in de stad.

Dokkum: snorfietser gewond na val
De politie heeft zaterdagmorgen op de Birdaarderstraatweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 72-jarige snorfietser uit Dokkum gewond raakte. De snorfietsers raakte vermoedelijk onwel en kwam hierdoor ten val. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Grou: rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid
De politie heeft zaterdagmiddag op het Hoflân onder Grou een 31-jarige automobilist uit Warten aangehouden. Surveillerende agenten werden op het Leechlân onder Warten door de bestuurder met hoge snelheid ingehaald. Na een achtervolging over deze 80 kilometerweg, waar snelheden van 120 kilometer per uur werden bereikt, kon de automobilist op het Hoflân aan de kant worden gezet. Navraag bij de Meldkamer Fryslân leerde dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Hierop werd de man automobilist en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau verlaten.

Franeker: skater gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op een camping Burgemeester J. Dijkstraweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 7-jarige jongen uit Franeker gewond raakte. De jongen was met zijn skateboard een helling afgegaan en op de weg terechtgekomen. Op dat moment passeerde net een 25-jarige Poolse automobilist en een aanrijding was het gevolg. De skater werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Drachtsterweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 38-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw kwam vanuit de richting Leeuwarden en wilde de oprit van de Waldwei oprijden. Ze zag hierbij vermoedelijk een 22-jarige automobilist uit Wirdum over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De vrouw werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De bestuurder uit Wirdum kwam met de schrik vrij.

Harlingen: vrouw gewond na val
De politie heeft zaterdagmiddag op de Zeedijk het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval, waarbij een 82-jarige vrouw uit Koedijk gewond raakte. De vrouw was op straat ten val gekomen en liep daarbij een hoofdwond op. Een aantal jongeren ontfermde zich over de vrouw en waarschuwden de hulpdiensten. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag op de Bote van Bolswertstraat een 74-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw was met haar auto tegen een lantaarnpaal gereden. Een aantal getuigen had gezien dat de vrouw al slingerend over de Bleeklaan en het Zuidvliet was gereden. Op de Bote van Bolswertstraat moesten een aantal fietsers van de fiets springen om een aanrijding te voorkomen. Vervolgens botste de vrouw met haar auto tegen een lantaarnpaal. De automobiliste werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Ondanks een aantal pogingen mislukte de ademanalyse. Bij de vrouw werd daarom bloed afgenomen. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor hebben de agenten de vrouw thuis gebracht.

Harlingen: vrouw gewond na trap van paard
De politie heeft zaterdagavond op de Oude Trekweg het personeel van de ambulance geassisteerd bij ongeval, waarbij een 21-jarige inwoonster van Harlingen gewond raakte. De vrouw wilde een paard een wormenmiddel toedienen. Het paard schrok hiervan en begon te steigeren. Hierbij werd het slachtoffer door een hoef in haar gezicht geraakt. Door de klap werd ze tegen een hek geworpen. De vrouw werd met letsel aan haar gezicht en enkele snijwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Appelscha: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft zaterdagavond op een bungalowpark aan De Valouwe een 46-jarige inwoner van Annen aangehouden op verdenking van diefstal. Bewoners van het park waren tot de ontdekking gekomen dat een medebewoner droogrekjes, planten en een kruiwagen bij andere huisjes had weggenomen en waarschuwden de politie. De agenten gingen naar het betreffende huisje. De verdachte bekende dat hij afgelopen week de goederen had weggenomen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de tuin vonden de agenten nog drie fietsen. Deze fietsen, mogelijk van diefstal afkomstig, werden in beslag genomen.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het station in Heerenveen een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Lippenhuizen aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat het duo met keien twee grote ramen op het perron hadden ingegooid. De getuige waarschuwde via 1-1-2 de politie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de twee verdachten snel worden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wijckel: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brand bij een woning aan de Jachtlustweg. In de nacht van zaterdag op zondag ontdekten twee voorbijgangers de brand. Ze maakten de bewoners waker en waarschuwden via 1-1-2 de hulpdiensten. De brandweer kwam snel ter plaatse en bluste het vuur. De brand is vermoedelijk ontstaan naast een schuur en vervolgens overgeslagen naar de woning. Omdat er mogelijk sprake is van brandstichting stelt de technische recherche een nader onderzoek in.

Nes A32: voorwerp vanaf aquaduct op auto gegooid
De politie onderzoekt het gooien van een voorwerp vanaf het aquaduct op een auto van een 21-jarige automobiliste uit Grou. De vrouw reed in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 01.45 uur de tunnelbuis in. Ze zag vanuit haar ooghoek iets vallen en vervolgens hoorde ze een enorme klap. Een voorwerp had haar motorkap geraakt, waardoor de motorkap ontgrendelde en tegen voorruit vloog. De automobiliste raakte niet gewond. De brokstukken van de motorkap lagen op de snelweg. Een 46-jarige automobilist uit Almelo kon deze niet meer ontwijken. Eén van zijn banden raakte beschadigd en hij moest deze verwisselen. De auto van de vrouw is weggesleept voor sporenonderzoek. Tevens is de rijbaan afgesloten geweest voor sporenonderzoek en het opruimen van de brokstukken.

Hilaard: politie onderzoekt brand in jeugdhonk
De politie onderzoekt een brand in een jeugdhonk aan de Hoptille. Een beveiligingsmedewerker ontdekte in de nacht zaterdag op zondag de brand en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. De container kan als verloren worden beschouwen. De brand in het honk is vermoedelijk aangestoken. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Grote Hoogstraat een 26-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een woordenwisseling over een meisje sloeg de verdachte een 21-jarige inwoner van Sint Annaparochie. Toen een vriend van het slachtoffer, een 21-jarige inwoner van Wijdschate, tussenbeide wilde komen werd ook hij door de verdachte geslagen. De Drachtster werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in de wijk Noordoost de 31-jarige bewoner aangehouden op verdenking van bedreiging. Buurtbewoners hadden tegen de man gezegd dat hij verantwoordelijk was voor een klein brandje eerder die avond achter een woning aan de Valkstraat. De man belde vervolgens de politie om over dit voorval te praten. Twee agenten gingen met de Drachtster in gesprek. Tijdens dit gesprek werd de bewoner agressief en sloeg een hanglamp in de woonkamer kapot. Vervolgens bedreigde hij de twee agenten. Met behulp van pepperspray kon de verdachte de worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Balk: agent geslagen met zaklamp
De politie onderzoekt de mishandeling van een agent in de Dubbelstraat. In de nacht van zaterdag op zondag probeerde de politie een opstootje tussen een aantal mensen te sussen. Toen één van de agenten een ruziemaker wegduwde viel zijn zaklamp op de grond. De man pakte de zaklamp en sloeg hiermee de agent op zijn bovenbeen. Na het nodige duw- en trekwerk lukte het de agent om zijn zaklamp terug te pakken, waarna de verdachte er vandoor ging. Later die nacht zag men de man lopen. Agenten probeerden hem aan te houden, maar dat mislukte omdat een groep omstanders er zich mee ging bemoeien. Bij de politie is bekend wie de agent heeft geslagen. De verdachte wordt in de loop van deze week aangehouden.

Sneek: politie houdt verdachte aan voor diefstal fiets
De politie heeft zondagochtend vroeg op de Dr. Boumaweg een 23-jarige inwoner van Nieuw Vennep aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Agenten zagen de man met een afgesloten fiets lopen. Omdat hij geen goede verklaring kon geven waarom hij met de fiets liep, werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brandje op een bedrijventerrein aan de Kerkewal. Zondagochtend zag een getuige dat twee jongens een verkeerspion, een brievenbus en wat ander materiaal in brand hadden gestoken. Toen het vuur wat groter werd, gingen de twee er vandoor. De getuige maakte het vuur uit en waarschuwde de politie. Ondank een zoekslag in de omgeving werd het duo niet meer aangetroffen.