Digitale Gemeente Houten

PvdD lanceert voorstel voor elektronische wilddetectie

zondag 2 september 2007 - Bron: Partij voor de dieren

Utrecht, 31 augustus 2007 Binnen de provincie Utrecht komen jaarlijks tussen de 200 en 250 officiële meldingen binnen van aanrijdingen met reeën. Daarnaast vindt een onbekend aantal aanrijdingen plaats dat niet gemeld wordt. De aanrijdingen kunnen forse materiële en immateriële schade tot gevolg hebben en brengen vaak ernstig dierenleed teweeg. Het is dan ook van groot belang de kans op aanrijdingen te verminderen met gerichte maatregelen. De Partij voor de Dieren zal daarom een voorstel indienen dat moet voorzien in het aanbrengen van elektronische detectie-apparatuur op locaties langs provinciale wegen waar veel aanrijdingen met wild plaatsvinden.

De provincie Utrecht heeft langs de provinciale wegen, waar regelmatig reeën oversteken, wildspiegels geplaatst. Wildspiegels werken echter niet of nauwelijks. Na verloop van tijd raken de spiegels bevuild, waardoor ze niet voldoende reflecteren. Bovendien worden de spiegels bij maaiwerkzaamheden regelmatig geraakt, zodat ze niet meer haaks op de weg staan en het effect teniet wordt gedaan. De provincie heeft ook maatregelen getroffen die meer effect sorteren, zoals wildkerend raster, aanpassing van maaibeheer in de bermen (om te voorkomen dat reeën in de vroege ochtend in de bermen gaan foerageren), verlichting op kritieke plaatsen en ecoducten. Gezien het feit dat ondanks de huidige voorzieningen tot op heden nog steeds veel aanrijdingen plaatsvinden, pleit de Partij voor de Dieren ervoor om het aantal maatregelen uit te breiden.

Verlaging van de verkeersnelheid en elektronische detectie-apparatuur vormen bij uitstek een goed middel om het aantal aanrijdingen drastisch terug te brengen. In de provincie Utrecht worden beide maatregelen echter niet toegepast. Rijkswaterstaat beveelt elektronische detectie-apparatuur aan als een effectieve extra veiligheidsvoorziening. De werking is als volgt: op het moment dat een dier langs de weg verschijnt, flitst een bord aan. Hierdoor is de kans groter dat de automobilist tijdig dreigend gevaar ziet. De provincie Gelderland heeft reeds positieve ervaring hiermee opgedaan. De Utrechtse statenfractie van de Partij voor de Dieren dient daarom binnenkort een voorstel in om het Gelderse voorbeeld te volgen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).