CPNB


Persbericht 23-8-2007
Voorlezen en speeddaten met auteurs op Manuscripta

Op Manuscripta, het nieuwe boekenevenement dat zondag 2 en maandag 3 september in Amsterdam de opening van het boekenseizoen inluidt, kan het publiek speeddaten met de auteurs Kader Abdolah, Marjan Berk, Adriaan Jaeggi, Christine Otten, Henk Spaan, Andrea Voigt en vele anderen. Tevens rijden er in het park van de Westergasfabriek fietstaxi´s rond met auteurs die voorlezen uit eigen nieuw werk. Het publiek kan een stukje met de voorlezende auteur meerijden. Dit is vandaag door de organiserende Stichting CPNB bekendgemaakt.

Naast deze `mobiele' auteurs zijn er op Manuscripta meer dan 190 auteurs actief in de 115 stands van uitgeverijen en op de diverse podia verspreid over het terrein. Behalve voorlezen en speeddaten worden er debatten gevoerd - onder leiding van literair criticus Margot Dijkgraaf, presentator en dichter Ruben van Gogh en schrijver en literair mentor Ed van Eeden - , lessen in striptekenen gegeven, vlaaien gebakken, boekverfilmingen vertoond en boeken gesigneerd door de auteurs. Martin Bril komt praten over zijn fascinatie voor Napoleon naar aanleiding van zijn dit najaar te verschijnen boek De kleine keizer.

Verder biedt Manuscripta ook inzicht in de medische aspecten van het lijnen met het Het dikke afvalboek van arts en hoogleraar Ivan Wolffers. Altijd al alles willen weten over anorexia, boulimie en is dat dik zijn echt zo ongezond, dan is deze talkshow ongetwijfeld een aanrader. De echte literatuurliefhebber wordt op Manuscripta ook bediend: in de literaire Zuiveringshal West veel boekpresentaties en interviews met gevierde schrijvers waaronder de onlangs 80 jaar geworden Harry Mulisch. In het park is er de gehele dag de `silent disco': het van De Parade overgewaaide succesnummer waarbij je op je koptelefoon op een dansvloer naar dansmuziek van je keuze kan luisteren, is op Manuscripta vertaald naar het luisteren naar verschillende uit eigen werk voorlezende auteurs. Sommigen van hen draaien in de middag ook nog plaatjes.

In het Ketelhuis is een doorlopende voorstelling van trailers van boekverfilmingen en animatiefilms waaronder Poetry in motion van Mark Boog, Het Barcelona gevoel van Edwin Winkels en zijn er verschillende korte auteursportretten te zien. Uniek is de complete voorvertoning van A mighty heart van schrijfster Mariane Pearl met onder meer Angelina Jolie en Evening van Susan Minot met onder meer Meryl Streep.

Manuscripta informatie

Manuscripta is een nieuw boekenevenement waar het boekenvak én het publiek kan kennismaken met nog te verschijnen boeken en haar auteurs. De volledige programmering is te zien op www.manuscripta.nl. Zondag en maandag is Manuscripta open voor het boekenvak. Zondag is ook het publiek van harte welkom. Manuscripta is op zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur en op maandag van 9.30 tot 17.00 uur. Dagkaarten voor de zondag zijn EUR 7,50 en te reserveren via www.manuscripta.nl. Kom op de fiets of met het openbaar vervoer: er is weinig tot geen parkeergelegenheid bij de Westergasfabriek.