Ingezonden persbericht

Persbericht | 2007-08-27

()

()

'Oog in oog' met Zweedse Hunebedbouwers

In het Hunebedcentrum te Borger wordt van 1 september 2007 tot 13 januari 2008 een unieke Zweedse vondstencollectie getoond. Bezoekers komen 'oog in oog' te staan met menselijke overblijfselen van 5000 jaar oude hunebedbouwers. Voor het eerst gaat de Zweedse Prehistorie de grens over en is de geschiedenis van de Zweedse hunebedbouwers in Nederland te zien. Op 31 augustus 2007 wordt de tentoonstelling 'Shadows of man - Stories from a distant past'officcieel geopend door de Zweedse ambassadeur in Nederland, de heer H. Magnusson.

De tentoonstelling laat onder andere menselijke overblijfselen zien van vijfduizend jaar oude hunebedbouwers, die verwant zijn aan de Nederlandse Trechterbekercultuur. Deze botten vertellen niet alleen een spectaculair verhaal over het omgaan met de dood in de Nieuwe Steentijd, ze onthullen minstens zo veel over het dagelijkse leven van de boeren uit die tijd. Naast botresten geeft de tentoonstelling ook een beeld van gebruiksvoorwerpen uit de prehistorische boerencultuur, zoals bijlen, vuursteen, sieraden en dergelijke. Van 13 tot en met 28 oktober organiseert het Hunebedcentrum Zweedse weken met speciale rondleidingen, muziek, eten en informatie.

Het zal veel mensen verrassen, dat hersenoperaties 5000 jaar geleden al met succes werden uitgevoerd. Dat de Trechterbekerboeren te lijden hadden onder artritis en been- en armbreuken zal minder verbazing wekken. Van Nederlandse hunebedbouwers is dat echter geheel onbekend omdat in onze bodem geen menselijke resten van 5000 jaar of ouder bewaard blijven. In Zweden zijn echter grote hoeveelheden botresten geborgen van mensen die tot dezelfde Trechterbekercultuur horen. Dankzij de goede bodemconservering in de Zweedse hunebedden kunnen Nederlanders toch nog kennis maken met de Hunebedbouwers zelf. Een historische sensatie.

De tentoonstelling 'Shadows of man' is een samenwerkingsproject van het Hunebedcentrum en het archeologisch museum in Falköping, een plaats in West-Zweden. In de regio rondom Falköping bevinden zich meer dan 250 hunebedden.

Meer informatie over de tentoonstelling 'Shadows of man' in het Hunebedcentrum in Drenthe: www.hunebedcentrum.nl

Via de webside www.falkoping.se/museet vindt u de gegevens van het Archeologisch museum in Falköping.

Tips voor een bezoek aan Falköping en West -Zweden:

Wie niet genoeg kan krijgen van de Zweedse cultuur uit lang vervlogen tijden kan een bezoek brengen aan het archeologische museum in het West Zweedse Falköping (www.falkoping.se/museet). In de omgeving van Falköping zijn 250 hunebedden bewaard gebleven, temidden van een glooiend landschap, waar bossen worden afgewisseld door kabbelende riviertjes, groene weiden en verlaten meertjes. Het landschap ligt bezaaid met runestenen, kloosterruïnes en oude kerken. Dankzij de vele historische bezienswaardigheden is het gebied erg geliefd onder de Zweden zelf en wordt de omgeving ervaren als `de wieg van de Zweedse geschiedenis'. Bij een reis naar West Zweden (www.west-sweden.com) mag een bezoek aan de pleisterplaats Horborgsjön (www.hornborga.com) niet ontbreken. Elke lente komen bij dit meer ongeveer tienduizend rustende kraanvogels bijéén?om er bij dageraad hun magische parendans op te voeren. Cultuurhistorisch interessant is de middeleeuwse stad Skara met haar statige domkerk, waarvan sommige delen nog uit 1150 stammen. Langs de westkust is de tweede stad van Zweden, Göteborg, gelegen. (www.goteborg.com) Natuur, uitgaansmogelijkheden en bezienswaardigheden zijn nooit ver weg. Ondanks zijn omvang heeft het de kenmerkende charme van een provinciestad. De prachtige archipel met zijn vele rotsen en unieke inhammen leent zich uitstekend voor een zeil- of boottochtje. Iets noordelijker in Tanum (www.tanumturist.se) zijn historische rotstekeningen te vinden. Deze unieke site behoort tot het Unesco Werelderfgoed. In Vitlycke is er een museum over deze herinneringen aan het Bronzen tijdperk. (www.vitlyckemuseum.se)
Diverse touroperators bieden zowel winter als zomer reizen naar Zweden aan om deze en andere bezienswaardigheden te bewonderen. De mogelijkheden om een eigen, op-maat gemaakt reisprogramma samen te stellen zijn eindeloos. Meer informatie over de touroperators en hun reisaanbod zijn verkrijgbaar via Buro Scandinavia (www.buroscanbrit.nl), BBI Travel (www.bbi-travel.nl), OAD Reizen (www.oad.nl) en De Jong Intra (www.dejongintra.nl)
West Zweden is gemakkelijk bereikbaar per vliegtuig vanaf schiphol met KLM (www.klm.nl) of SAS (ww.flysas.com) of vanuit Kiel per veerboot met Stena Line (ww.stenaline.com)

Noot aan de redactie: (